tiistai 6. tammikuuta 2009

Vuosi 2008 (viikot 1-52) - kvarttaali-ultrailu

Tässä pientä yhteenvetoa vielä vuoden 2008 aikana tehdyistä harjoituksista. Sinänsä yhteenvedon tekeminen kalenterivuoden mukaan ei anna ihan oikeaa kuvaa, kun harjoittelut ja kisat menevät pitkin ja poikin vuotta. Lisäksi, kun en tällä hetkellä tee yhtäjaksoista pidempää harjoituskautta, jonka jälkeen tulisi varsinainen kisakausi, niin sekin hankaloittaa asiaa. Tämä meikäläisen harrastus vaikuttaa enemmänkin tällaiselta kvarttaali-ultrailulta parin viime vuoden osalta, kun neljän kisan välissä yrittää saada toteutettua jonkinlaista lyhyttä harjoitusputkea. Lisäksi jokaisen lyhyemmän kisan yhteydessä menee tavallaan ainakin kaksi viikkoa ”hukkaan”, kun ensin pitää ottaa yksi keventävä viikko ennen kisaa ja sitten yksi palauttava viikko kisan jälkeen. Tässä suhteessa olenkin kokeillut pari kertaa kisaa edeltävän keventävän viikon jättämistä pois ja harjoittelun jatkamista käytännössä lähes kilpailupäivään asti (esim. Vaajakoski07 ja Ursvik08). Lyhyissä kisoissa en ole huomannut tällä olevan ainakaan heikentävää vaikutusta kisassa. Kisoja on kertynyt tänä ja viime vuonna käytännössä sama määrä eli kolme lyhyempää ja yksi pidempi kisa.

Harjoittelun osalta yksi päätavoitteitani tälle vuodelle oli mahdollisimman monipuolisen harjoittelun tekeminen ympäri vuoden. Tämä tavoite kariutui käytännössä jo helmikuussa, kun kävi selväksi, ettei meidän nurkille tule pysyvää lunta koko talvena. Hiihtokilometrit romahtivat edellisvuoden 584 kilometristä kokonaiseen 11 kilsaan! Tosin viime vuoden lukua kaunistaa hiihtolomaviikon pitäminen New Yorkin sijasta Ylläksellä, jossa edellytykset hiihdon harrastamiselle ovat maaliskuussa huomattavasti paremmat. Toinen pääharjoitusmuoto pyöräily on säilyttänyt harjoitustunnit lähes edellisvuoden tasolla 2365km/97h vuonna 2007 vs. 2104km/85h tänä vuonna. Käytännössä noi fillaritunnit koostuvat työmatka-ajosta, jossa menee noin tunti suuntaan. Muuta sekalaista harrastusta on sitten kertynyt mm. suunnistuksesta, punttisalista ja parista yhdistelmätreenistä. Näistä on kertynyt yhteensä noin 16 tuntia. Viime vuonna ehdin tehdä yhteensä 20 suunnistusharjoitusta/kisaa kun vastaava luku tänä vuonna on neljä. Eli se harrastusmuoto on kyllä jäänyt lähes kokonaan. Polvet ovat aika kovilla epätasaisessa maastossa ja esimerkiksi Jukolan jälkeen meni varmaan 1,5 viikkoa extra-kipeiden polvien kanssa harjoitellessa.

Juoksutunnit (ja kilometrit) ovat kasvaneet tänä vuonna huomattavasti viime vuodesta. Kun viime vuoden saldona oli 3617km/332h, niin tänä vuonna vastaavat lukemat ovat 5019km/476h. Lenkkien lukumäärä on noussut vastaavasti 182 kappaleesta 243 kpl. Vauhtikestävyyslenkkien määrää olen pystynyt myös kasvattamaan viime vuoden seitsemästä tämän vuoden 18 harjoitukseen. Tosin viime vuonna (2007 siis) noi suunnistusharjoitukset toimivat eräänlaisina tehoharjoituksina. Tehot ovat muuten kyllä laskeneet tänä vuonna ja varsinkin nyt loppuvuodesta, kun harjoittelu on tähdännyt sekä Espoon 24h kisaan että kevään Sakura-Michi kisaan Japanissa. Näiden kahden kisan välissä ei ole kuin 11 viikkoa, joten mitään kovin hyvää treenijaksoa en tule saamaan näiden kahden kisan välissä. Tästä syystä nyt ennen Espoon kaksnelosta tehtävä harjoittelu tulee tukemaan myös Japanin kisaa.

Yleensä en laske yhden kuukauden aikana tehtyjä harjoituksia yhteensä, koska kuukaudet sinänsä ovat eripituisia keskenään. Pitää kuitenkin nyt hyvin menneen joulukuun osalta mainita, että sen aikana kertyi yhteensä 780km/74h juoksua.Tässä vielä taulukon muodossa yhteenvetoa kahdesta edellisestä vuodesta:


2007 2008
Juoksu km 3617 5019
h 332 476
kpl 182 243
% 64% 81% (% kokonaistunneista)
Pyöräily km 2365 2104
h 97 85
% 18% 15%
Hiihto % 8% 0%
Muuta h 99 18
Yhteensä h 528 579
kpl 339 336


Taulukosta näkee hyvin miten harjoitustunnit ovat käytännössä lähes pysyneet edellisvuoden tasolla, mutta harjoituksen painopiste on muuttunut. Harjoitustuntien pysyminen samalla tasolla oli pieni yllätys itselleni, olin jotenkin ajatellut niiden kasvaneen vähän enemmän. Tuo harjoittelun yksipuolisuus oli kyllä tiedossa.

Alkaakohan noiden harjoitustuntien määrät olla sillä tasolla, että niiden kasvattaminen nykyisestä vaatii jo liikaa kompromisseja muilla osa-alueilla? Aikaahan sinänsä on vuorokaudessa ihan tarpeeksi, jos sen vaan saa jaettua oikeille ja ennen kaikkea tärkeimmille asioille. Eihän tuossa vajaan 600 tunnin määrässä ole kyse kuin noin puolentoista tunnin päiväannoksista. Kyllä sellainen aika aina jostain löytyy ja kun tää laji on vielä niin helppo, että voi vetää lenkkarit jalkaan vaikka kotiovella tai työpaikan ovella niin heti pääsee treenaamaan. Helppoa kuin heinänteko, vai onko? Palataanpa tähän ajatukseen jossain myöhemmässä vaiheessa.

2 kommenttia:

Mara.S kirjoitti...

Onpas huimia lukemia, onnittelut. Tunneissa laskettuna vajaan 10%:n lisäys vuositasolla. Kokonaismäärän lisäksi tuloksiin vaikuttanee myös rohkea rytmitys. (Samaan tulokseen päässee sekä viikkorytmillä 100km, 100km,...,100km että 100km, 50km, 100km, 50km,...) Sulla alkaa nuo kisatkin olemaan oikeita treenejä, eikä pelkkää takapakkia.

StanleyPark kirjoitti...

Maralle. Tiedä häntä noista kisojen harjoitusvaikutuksesta. Toisaalta ehkä noi lyhyet kisat voikin toimia näin, mutta Kreikan jälkeen oli kyllä aika puhki (myös varmaan henkisesti).

Ehkä itse odotin enemmänkin lisäystä kuin tuo 10%. Mutta onhan se tosiaan ihan ok.

Viikko 27 ja vähän uutta

Tälle viikolle oli luvassa pientä uutta juttua, kun ainakin parin vuoden takainen haave alkoi käytännössä saamaan muotoaan. Kyseessä on sii...