perjantai 8. tammikuuta 2010

Loppiaisrogaining - 8h

Taas ollaan yhtä uutta kokemusta rikkaampana menossa eteenpäin. Loppiaisena kokeiltu ensimmäinen Rogaining tapahtuma (Rasti-Jyryn järjestämä harjoitus) maistui sen verran hyvälle, että päätös osallistua kesällä johonkin 24h kisaan on lähes varmaa. Nyt pitää vaan löytää joku sopiva kisa ja ajankohta. Tää on loistava laji.

Lähtökohdat olivat loistavat: kevyttä pakkaslunta melkein polveen asti, pakkasta noin 15 astetta, aurinkoinen ja tuuleton ilma, viimeinen kova harjoitusviikko menossa ja kahdeksan tuntia metsässä rasteja etsien. Ja tietysti loistaa seuraa.

Kisapaikalle savuttuamme piirsimme rastit mallikartoista ja suunnittelimme radan siten, että kävisimme kertaalleen vaihtamassa kuivaa vaatetta päälle ja hakemassa juomaa ja lamput. Se tuntui näin ensikertalaisille luontevalta, kun ei oikein osannut arvioida, miten pitkään rastien hakeminen kestäisi. Tämän jälkeen kävimme vielä kamoja läpi. Monet olivat valinneet lumikengät tai sukset avuksi lumessa liikkumiseen. Meillä ei Tommin kanssa kuitenkaan ollut aikomusta käyttää muuta kuin tuttuja metsätossuja. Koska metsässä oli käytännössä pelkää pakkaslunta ei lumikengät tai sukset päässeet ihan näyttämään kynsiään. Ne painuivat kuitenkin lumessa todella syvälle.

Lähtö tapahtui klo 11. Ensimmäiset kuusi rastia (26, 40, 30, 38, 44 ja 53) menivät suurimmaksi osaksi umpihankea tai muiden tekemiä uria pitkin. Pieni takaisku koettiin kolmannen rastin jäljeen Tommin pudottua jäiden läpi polvia myöden ojan pohjalle. Hiukan ehti kylmä tulla puseroon ennen kuin ehdimme juostavammille osuuksille. Siellä saatiin lämmöt taas ylös. Sen jälkeen siirryttiin juoksemaan enemmänkin teitä pitkin tehden lyhyitä pistoja metsän puolelle (rastit 48, 58, 52). Reitin kääntyessä takaisin lähtöpaikalle päätimme muuttaa alkuperäistä suunnitelmaa ja hakea rastit 47 ja 25. Tästä palasimme takaisin reitille hakien vielä rastit 32, 41, 37 ja 22 ennen taukoa ja varustehuoltoa. Näin jälkeenpäin voi sanoa, että tuo rasti 41 olisi pitänyt hakea rastien 52 ja 47 välissä. Se olisi säästänyt hieman vaivaa. Alla olevassa kuvassa on alkuperäinen reittisuunnitelma oranssilla ja toteutunut reitti vihreällä huomiokynällä.Tauolla oli pieniä haasteita jäätyneiden varusteiden riisumisessa. Onneksi keitettyä vettä oli tarjolla niin jäätyneden kenkien riisumiseen kuin mehun muodossa juotavaksi.

Toinen lenkki olikin sitten vähän huonosti suunniteltu. Lähdimme toiselle lenkille klo 16, jolloin käytännössä lamppua tarvitsi jo kartan lukemiseen. Ainut ajatus oli käydä teitä pitkin kauimpana olevilla kolmella viiden pisteen rastilla ( 57, 55 ja 56) sekä mitä siihen matkan varrelle nyt sitten jääkään. Vihdintietä ei saanut käyttää etenemiseen vaan sen sai ainoastaan ylittää. Rasteja olisi ollut etelämpänä tarjolla paljonkin, mutta pimeys ja umpihanki eivät houkuttaneet lähtemään niitä hakemaan. Eipä tuota aikaakaan kovin paljoa olisi ollut jäljellä ja päätimmekin jolkotella maaliin samaa reittiä ja poimia matkalta vielä pari kakkosta. Kulkemamme reitti oli siis 59, 29, 57, 56, 21 ja 20. Aikaa jäi käyttämättä runsaat 20 minuuttia.Oma kamera hyytyi pakkasessa, mutta tässä muutama loistava otos Merjan kuvakavalkaadista. Niistä välittyy hyvin loppiaisen tunnelmat.

Tässä on aivan mahtava laji, jota kokeillaan jatkossa enemmänkin. Ehkäpä rogaining.fi on oikea osoite?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moro!

Hieno kisahan teillä oli noin niinkuin ensikertalaisiksi, ehkäpä seuraavasta kisasta sitten jo voitto?

Jos jäi kisakuume päälle niin tässä jo keväällä olisi tarjolla seuraavanlaisia koitoksia:

18.4.2010 Sawo-Rogaining Varkaudessa, tarjolla 2h, 4h ja 6 h sarjat

29.5.2010 Salpaus-Rogaining, Lahden lähettyvillä, muistaakseni oli tarjolla 6 h, 8 h ja 12 h

ja sitten todennäköisesti huhtikuussa myös 12 h harjoituskisa Nuuksiossa tai siellä suunnalla (Miia ja Tiina)...tässä noin niikuin ens alkuun näitä.

Tavataan näissä merkeissä!

t. Merja Y

Santta kirjoitti...

Hieno kisa team Endurancella ollut ja hyvää treeniä Esportin kisaa ajatellen :)

Viikko 27 ja vähän uutta

Tälle viikolle oli luvassa pientä uutta juttua, kun ainakin parin vuoden takainen haave alkoi käytännössä saamaan muotoaan. Kyseessä on sii...