perjantai 13. marraskuuta 2009

2009 kisakauden yhteenveto

Näin loppuvuodesta on taas aika ihmetellä kuluneen vuoden kisoja ja niissä tehtyjä asioita. Tavoitteet oli asetettu suhteellisen korkealle niin tammikuun E24:ssa kuin syksyn Skövden 48h:ssa. Nämä olivat tulosmielessä kauden päätavoitteet.

II Endurance 24h, Espoo (31.1-1.2.): Harjoitusjakso tähän kisan oli ensimmäisten yhdeksän viikon osalta sujunut mallikkaasti, jonka jälkeen sairastuin. Aikaa kisaan oli tässä vaiheessa neljä viikkoa. Yhteensä kymmenen päivää meni flunssassa ja se sinetöikin tämän kisan tuloksen. Kaikesta huolimatta lähdin kisaan, jonka sitten kahdeksan tunnin jälkeen alkuillasta jouduin lopettamaan. Tulos 85km.

Sakura-michi 250km, Japani (18.-19.4): Edellisestä kisasta aikaa 11 viikkoa, jonka aikana sain tehtyä seitsemän viikon mittaisen harjoitusjakson. Tänä aikana sain juostua 781km ja harjoitustunteja yhteensä 111. Tämän harjoitusjakson toteutin hieman tavallisesta poiketen tehden pari kappaletta sellaisia kahden peräkkäisen 20h viikkon jaksoa ja niiden välissä kevyemmän viikon. Tämäkin tuntui ihan hyvältä vaihtoehdolta. Vaikea kuitenkin yhden kokeilun perusteella sanoa miten se toimii. Yksi virhe harjoittelussa oli kuitenkin keventelyn aloittaminen kolme viikkoa ennen kisaa ja se tuntuikin juoksutuntuman puutteena itse kisassa. Tuloksellisesti kisa ei ihan vastannut tavoitteita, mutta tällä kertaa tuloksella ei ollut merkitystä. Paljon suurempi asia oli itse kisasta ja sen tunnelmasta nauttiminen. Tämä toteutuikin hienosti vaikka jouduin kävelemään kisan viimeiset 75km. Tulos 32h50min.

MM-100km, Torhout (19.-20.6): Edellisestä kisasta yhdeksän viikkoa. Pidin vain yhden lepoviikon Japanin kisan jälkeen ennen uuden harjoitusjakson aloittamista. Aikaa oli rajallisesti, jonka aikana piti kuitenkin saada jonkinlaista vauhtikestävyyttä kaivettua esiin. Sain tehtyä kuuden viikon harjoitusjakson, jonka aikana ehdin tehdä kahdeksan vauhtikestävyysharjoitusta. Tähän määrään olin tyytyväinen vaikka kisassa ei sitten tätä ominaisuutta riittänyt ihan loppuun asti. Tämän jakson aikana palattiin taas takaisin vanhaan yhden nousujohteisen harjoitusjakson menetelmään. Tuon kuuden viikon jakson aikana tuli juostua 554km kokonaistuntien ollessa 73h. Tavoitteena kisassa oli parantaa omaa ennätystä edelliseltä vuodelta, mutta vauhti loppui 65km kohdalla. Loppu oli melkoista taistelua. Ehkä tämän kisan opetuksiin kuuluu se tosiasia, että tämän luokan kisoihin pitää ehdottomasti valmistautua perusteellisemmin. Ja lähtöviivalla pitää ehdottomasti olla terveenä. Nyt molempien näiden asioiden kohdalla oli tehty jonkinlaista kompromissia. Muuten aivan mahtava tunnelma arvokisoissa. Tulos 8h38min.

48h, Skövde (28.-30.8.): Kauden toinen päätavoite. Pilalle menneen tammikuisen kaksnelosen jälkeen tulokselliset tavoitteet olivat kaikki siirtyneet tähän elokuussa juostavaan kisaan. Aikaa tämän ja edellisen kisan välillä oli kymmenen viikkoa, joiden aikana sain kasaan kuuden viikon mittaisen nousevan harjoitusjakson. Juoksukilsoja kertyi 805km kokonaistuntien jäädessä 90 tuntiin. Uutena juttuna kokeilin tässä harjoitusjaksossa vähän pidempiä lenkkejä. Juoksin kolmen viimeisen määräviikon aikana neljä pidempää lenkkiä (72km, 53km, 46km ja 67km), joiden merkitys oli todella merkittävä näin jälkeenpäin ajatellen. Toinen juttu mitä kokeilin, oli tuo keventely noiden kolmen viimeisen viiikon aikana. Vedin sen ehkä vähän riskilläkin harjoitustuntien ollessa 14h, 8h ja kisaviikolla vielä pari tuntia juoksentelua ennen perjantaista kisaa.
Itse kisa oli sitten tuloksellisesti loistava vaikka jälkeenpäin on tullut harmiteltua tuota viimeisen kolmen tunnin aikaista löysäilyä (vain 12km kolmessa tunnissa!). Kisa oli fyysisesti erittäin vahva, mutta ensimmäistä kertaa oli henkisellä puolella pahoja puutteita. Ilman coachia ei tästä olisi tullut mitään. Tulos 356km

Vaajakosken maastoultra 60km (4.10.): Neljäkasista oli kulunut vain viisi viikkoa eikä mitään kovin ihmeellistä harjoittelua ollut ehtinyt tekemään. Niin kuitenkin piti lähteä kokeilemaan reippaalla alkuvauhdilla tunnetuin seurauksin. Loppukaudesta voikin kokeilla erilaisia tapahtumia vähemmän ryppyotsaisesti. Tässä kisassa tuli tehtyä varmaan kaikki mahdolliset virheet, mutta ihan hauskaa se näin jälkeenpäin oli. Tulos 5h53min.

Mammuttimarssi n.100km, Padasjoki(23.-24.10): Kauden päätös ilman sen suunnitelmallisempaa valmistautumista. Kisassa on loistava konsepti, jossa yhdistyy paljon hienouksia. Fyysisesti yllättävän vaativa, mutta muuten leppoisa meininki. Hienoa oli huomata oma palautuminen kisan aikana lyhyen nyykähdyksen jälkeen. Hienoa oli myös jakaa kokemus Tommin kanssa. Tulos 12h18min.

Pispalanportaidenylösjuoksukeksinsyönninjavihellyksenkera (31.10.): Edellisestä kisasta aikaa vain viikko, jonka aikana olin kuitenkin saanut vedettyä keksipaketin poikineen. Myös vihellystä oli harjoiteltu vaikka sitä joidenkin mielestä on välillä vaikea erottaa kuorsauksesta. Laiskana ja makeasta pitävänä ihmisenä ei lajinomainen harjoittelu tuottanut minkäänlaisia vaikeuksia. Olen harjoitusjaksoon erittäin tyytyväinen, joskin kisasuorituksessa on vielä hiomista. Tulos 4min55s.

Näin jälkeenpäin ajatellen on kisakausi tarjonnut paljon onnistumisia, mutta myös epäonnistumisia. Aina ei kaikki palikat ole kohdallaan vaan täydellisen juoksun metsästys jatkuu edelleen. Erityisesti pitkien matkojen opinnot ovat kuitenkin alkaneet hyvin. Havaituista puutteista yritetään ottaa oppia ja suoritusta parantaa tulevalla kaudella. Ei pidä kuitenkaa tehdä kaikkea liian vakavasti, pari hauskaa kisaa tuo mukavasti vastapainoa kauteen. Lisäksi noi pidemmät lenkit ovat ohjelmassa jatkossakin.

1 kommentti:

Santta kirjoitti...

Huikean hienoa analyysiä kisoihin valmistautumisesta ja itse kisoista, unohtamatta silti huumoiria :)

Varmasti tästä kaudesta saat paljon lisää oppia ja ehkä myös motivaatiota tuleviin koitoksiin.

Kiitos kokemuksien jakamisesta meille lukijoille ja ei muuta kuin uusia ultraseikkailuja ja blogikirjoituksia kohti!

Viikko 27 ja vähän uutta

Tälle viikolle oli luvassa pientä uutta juttua, kun ainakin parin vuoden takainen haave alkoi käytännössä saamaan muotoaan. Kyseessä on sii...