sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Viikko 41 ja Vaarojen ultran raportti

Viime sunnuntaina Kolilta tullessa oli takki sen verran tyhjä, ettei varsinaista raporttia kisasta jaksanut vielä kirjoittaa. Nyt kisasta on kulunut viikko ja raportin kirjoittamiseen alkaa löytyä aikaa ja puhtia.

Kisareissu alkoi jo torstaina, kun tarkoituksena oli saada hyvät yöunet kisaa edeltävälle yölle. Jaoimme mökin Marinien ja Jumiskojen kanssa. Perjantai aamupäivä kului kisavarusteiden säätämisessä, jonka jälkeen lähdettiin kisakeskukseen hakemaan kisanumeroita ja muuta rekvisiittaa. Paikanpäälle tullessa kuultiin järjestäjien pitävän palaveria kisan peruuttamisesta kovan tuuliennusteen takia. Ennustettu Valio-myrsky olisi Kolin seudulla kisan ensimmäisten tuntien ajan ja tuuliennuste näytti aika huonolta kisan kannalta.

Aamupalalla Kolilla.

Vielä naurattaa

Joskus viiden maissa palaverit oli pidetty ja päätös selvä. 130 kilsan kisaa ei juostaisi kovan tuuliennusteen takia. Sen sijaan tarkoitus oli juosta aamulla normi 86 kilsan kisa. Kokous, jossa oli myös juoksijoiden edustajia (mm. Eetu ja Miikka) sekä pelastusviranomaisen edustaja, olivat yksimielisiä päätöksestä. Ennustetut puuskahuiput olisivat 25-27 m/s nurkilla. Myöhemmin kilpailunjohtaja Heikki tiedotti ja perusteli asian vielä kaikille juoksijoille. Varmasti vaikea päätös, mutta samalla oikea.

Vähän väkinäistä

Tästä palattiin takaisin kämpille, jossa kaikki suunnitelmat meni uusiksi. Aikataulut ja tavarat kisan aikana piti kaikki miettiä lyhyeksi vaihtuneen reitin mukaan. Tutustumisreissu Kolille kolme viikkoa aikaisemmin valui kokonaan hukkaan. Samalla oli selvää, että taistelu UTTF-voitosta oli käytännössä ohi. Meikäläisen kannalta vahvin osuus olisi ollut tuo kisan alku pimeillä ja pienillä poluilla. Niillä osuuksilla tuo vaadittava ero Miikkaan olisi voinut olla tehtävissä. Valoisassa ja lyhyellä 86 kilsan reitillä eroa ei tulisi olemaan paljoakaan.

Kisa lähti hyvin liikkeelle. Koska porukkaa oli paljon otettiin Annan kanssa lähtöpaikat heti eturivin takaa. Ekat kilsat rallateltiin alamäkeen. Sykkeet oli aika korkeat johtuen varmaan vielä viikon takaisesta flunssasta. En antanut sen haitata vaan vaihdettiin muutama sana MP:n ja Markuksen kanssa. Kohta MP rullaili alamäkeen omaa vauhtia ja jatkoi muiden kärjessä juosseiden kanssa.

Lähtö lauantaina klo 7 (kuva Asta)

Jossain tiellä (kuva Tuomas)

Tulossa Kiviniemen huoltoon (kuva Asta)

Vauhti alkoi tasaantua tielle tultaessa ja siitä takaisin metsään siirryttäessä. Kärki oli mennyt menojaan ja Miikka eteni jonkin matkaa takanani. Sain mennä ihan omaa vauhtia. Ennen Kiviniemeen tuloa Terän Teemu Karjalaisen kanssa vaihdettiin muutama sana. Hänellä askel lensi lyhyellä tieosuudella, mutta poluilla pystyin seuraamaan paremmin. Eka Kiviniemen ylitys mentiin Miikan kanssa samassa veneessä.  Huoltopisteellä coutsi oli kannustamassa. Siitä vaan pullot täyteen ja matka jatkui kohti Ryläystä.

Janne Hietala

Tero Ruokolainen

Eetu Nordman

Miikka-Pekka Rautiainen

Miikka Lahtela
Ryläyksen ylitys meni taas aika "kivuttomasti". Reitti alkaa olla jo aika tuttu ja itse Ryläykselle nousussa oli oikea reittikin hyvin merkitty tänä vuonna. Osuus meni todella nopeasti ja pian olimme jo laskemassa kohti autotietä. Vähän ennen autotietä, jossain 28-29 kilsan kohdalla, kaaduin alamäessä astuttuani liukkaiden juurien päälle. Siinä rytäkässä löin vasemman polven ja oikean käden aika pahasti. Hetki siinä meni ajatuksia keräillessä. Tiesin kuitenkin, että päästessäni tielle siinä olisi ensiapupiste, josta saisi varmaan kylmäspraytä. Huikkasin vaan Miikalle, että hän jatkaisi matkaa. Kyllä tästä kohta selvittäisiin.

No kestääkö se polvi?
Coutsi oli vastassa Astan ja Jannen kanssa tiellä. Ensiapua ei paikasta löytynyt, vaikka kartassa siitä olikin merkintä. Kylmäspray olisi tässä kohtaa tehnyt terää. Lähdin sitten nilkuttaen jatkamaan matkaa. Puolimatkan huoltopisteeseen matka taittui pääasiassa hiekkateitä pitkin, joka hiukan helpotti menoa kipeän polven kanssa. Vähän ennen viimeistä nousua Kolille alkoi kaatumisen yhteydessä tällin saanut käsi särkeä. Kolin huollossa oli ainoastaan jääpussia saatavilla. Nappasin sitten yhden särkylääkkeen.

Toinen kierros oli vähän sellaista odottelua maaliinpääsystä. Kisa oli jo ohi ja enemmänkin vaan hölkättiin kilometri kilometriltä eteenpäin. Ennen Kiviniemeen tuloa reitillä oli ensiapupiste, jossa teippasin pääpussin oikeaan käteen ja juoksin jonkin aikaa sen kanssa. Se auttoi vähän tuohon särkyyn. Kiviniemen ylityksessä oltiin Karjalaisen Teemun kanssa samassa veneessä. Hänellä oli etureidet aivan loppu ja pienetkin alamäet menivät hitaasti ja varovasti edeten. Itselläkin meinasi toinen jalka krampata veneessä istuessa, mutta nappasin sitten pari suolatablettia, joka rauhoitti tilannetta. Kiviniemen huollossa coutsi oli taas Astan kanssa vastassa. Siinä ehdittiin jutella vähän kissajuttujakin.

Kiviniemen huoltopiste

Coutsi ja pieni kissanpentu
Ryläyksen ylitys tuntui toisella kierroksella aika hitaalta vaikka voimia oli jaloissa vielä hyvin. Syömisetkin maistuivat yllättävän hyvin vielä tässä vaiheessa. Sain edelleen syötyä pari geeliä tunnissa sekä yhden suklaapatukan. Ja taisi siinä jotain irtokarkkejakin mennä. Musiikin kuuntelu nopeutti jonkin verran matkantekoa.

Ryläykseltä alas (kuva Karri Pasanen)
Viimeiset pari nousua Kolille alkoivat jo painaa jaloissa. Näin tahtoo käydä aina viimeisillä kilsoilla, kun maali alkaa häämöttää. Coutsi oli vastassa vähän ennen maalia ja tultiin viimeinen jyrkempi osuus suosiolla kävellen. Lopulta maaliin tullessa kello näytti tasan 10 tuntia ja joitakin sekuntteja.

No lähdetäänkö kolmannelle kierrokselle?

UTTF kärki vasemmalta: Markus, Miikka, Mikael

 
Jussi maalissa
Ilta meni Kolin hotellilla kisasta palautuen. Tupa oli täynnä tuttuja ja kuulumisia tuli vaihdettua mahdollisimman monien kanssa. Siinä välissä vielä palkintojenjaot.

UTTF-kärki palkintojenjaossa
Kaikki kauden 2015 UTTF-finisheriä saivat vielä Partioaitan lahjoittamat nimikoidut liivit. Alla kuvassa vasemmalta Mikael, Antti, Visa-Pekka, Markus, Miikka ja Anna. Marko puuttui kuvasta.

UTTF-finisherit.
Kiitokset järjestäjille ja huollolle, erityisesti coutsille.

Vaarojen maratonin 86 km sarjan kokonaistulokset sekä ex-130km tulokset.
Ultra Trail Tour Finland tulokset kokonaisuudessaan.

Karri Pasasen kuvat.

Kisan jälkeinen viikko on ollut treenien kannalta rauhallista. Maanantain jooga oli taas aika hankalaa, kun käsi ja polvi olivat edelleen kipeät. Viikonloppuna tuli puuhasteltua enemmänkin pihahommien parissa, kun yritettiin vähän saada pihaa talvikuntoon.

Klapeja talveksi

Sunnuntaina ehdin käydä iltapäivällä pyöräilemässä runsaan tunnin. Kävin polkemassa Solvallan suunnalla mäkiä ylös ja alas. Oikein hyvää treeniä reisille.

Aurinkoinen syyspäivä
Perjantaina ehdittiin käydä ottamassa uusia kuviakin Hyvinvointi Sakuran uudistuvia nettisivuja varten. Olipas hauska kokemus vaikka vähän jäykkää olikin aluksi.


Ensi viikolla aloitetaan treenit kohti Sysikalliota. Nam! 

Ei kommentteja:

Arja Uusitalo - ennakoiva terveydenhuolto

Tällä viikolla meillä oli ilo julkaista toinen jakso Arja Uusitalolta, jonka kanssa kävimme läpi ennaikoivaa terveydenhuoltoa kestävyysurhe...