sunnuntai 2. elokuuta 2015

Viikko 31 ja Pallaksen 125 km analyysiä

Viikko on kulunut Pallas-Hetta 125 km kisasta ja aika paljon on ajatukset vielä olleet Lapin tuntureilla.
Hotelli Pallakselta

Näkymä Oloksen mökin takapihalta

Pallas hotellin muikut ja muussi

Lepohetki ennen kisaa

Kohta startetaan
Kisan jälkeen muiden kanssa keskustellessa kävi selvästi ilmi, että mielipiteet reitin teknisyydestä ja vaativuudesta Karhunkierroksen kisaan verrattuna menivät aika ristiin. Jotkut pitivät Karhunkierrosta vaativampana kisana kuin Pallaksen kisaa, kun taas osalla mielipiteet menivät ihan päinvastoin. Omasta mielestäni kyseessä oli kaksi hyvin erilaista reittiä. Jopa Pallaksen 125 km reitti koostui kahdesta hyvin erilaisesta osuudesta, ennen ja jälkeen Pallas hotellin. Ensimmäiset 70 km ennen Pallas hotellia sisälsivät paljon pientä ja pehmeäpohjaista metsäpolkua, jossa lisäksi oli paljon kaatuneita puita. Lisäksi paikoin oli hyvin märkiä suo-osuuksia. Pallaksen jälkeen noustiin korkeammalle tunturiin, jossa polut olivat kuivia ja kovapohjaisia. Ja tietysti hyvin kivikkoisia. Pallaksella nousut ja laskut olivat luonnollisesti pidempiä Karhunkierrokseen verrattuna. Toisaalta Pallaksen kisassa viimeiset 13 kilsaa ovat kovapohjaista hiekkatietä sekä asfalttia.

Reitin vaativuus riippuu varmasti myös omista vahvuuksista. Kaaduin kisan aikana kahdesti, kun kompastuin kiveen tai juuren. Kummallakaan kerralla ei tapahtunut sen suurempia vaurioita. Läheltä piti tilanteita sattui useita. No, kumpi oli omasta mielestäni vaativampi tai teknisempi? Sanoisin, että Pallaksen kisa oli teknisempi, mutta Karhunkierros vaativampi. Jo pelkästään Karhunkierroksen pidempi matka vaikuttaa tähän.


Varusteet toimivat taas hyvin. Reppuna ollut vanha UD:n SJ 1.0 reppu pienillä omilla lisäparannuksilla riitti hyvin pakollisille tavaroille sekä joillekin satunnaisille lisätavaroille, joita päätin ottaa mukaan. Vaihtelin huoltopisteillä juomapulloja ja välillä mukana kulki 0,5 litran pullot ja pidemmillä väleillä 0,7 litran pullo. Lisäksi mukana kulki koko matkan Salomonin 0,5 litran "rättipullo", jonka täytin pariin otteeseen purosta. Pullot riittivät hyvin kunhan muisti täyttää ne jokaisessa mahdollisessa paikassa. Juoksin koko kisan pitkillä housuilla vaikka lauantaina kisan lopussa lämpötila olisi hyvin riittänyt lyhyisiin housuihin. Ylhäällä tunturissa puhaltanut tuuli oli kuitenkin sen verran viileä, että tässä iässä oli parasta pysytellä lämpimänä. Muuten keli kisan aikana oli lähes täydellinen.

Lähdin kisaan Hokan Stinson ATR tossulla. Viimeisen vuoden tossut ovat palvelleet hyvin. Niiden sopivuudesta Pallaksen kisaan en kuitenkaan ole ihan varma. Viimeiselle 55 kilsalle Pallas hotellilta Hettaan ne olivat juuri sopivat, mutta ekalle osuudelle Äkäslompolosta Pallas hotellille ne eivät sopineet ehkäpä juuri pehmeäpohjaisen polun takia. Nilkat tuntuivat olevan aika kovilla pehmeällä alustalla ja varsinkin juostessa kaltevia rinteitä tuntui välillä siltä kuin askeleita joutui asettelemaan harkitusti ja melko hitaasti. Se hidasti toisaalta matkantekoa mutta rikkoi samalla myös juoksurytmin. Matalammalla tossulla matkanteko olisi ollut nopeampaa ja selkeästi helpompaa. Kaikki pitkospuut olivat tällä kertaa kuivia, joten nastalle ei ollut käyttöä.
Porot Pallaksen huollossa. Tarjolla vihreää ruohoa.

Asta ja Juha Pallaksen huollossa

Anna saapumassa Pallaksen huoltoon

Aikatavoite kisaan oli 15 tunnin alitus. Viime vuonna Markus oli voittanut kisan 15,5 tunnin ajalla. Laskeskelin, että jopa 14:30 aika olisi mahdollinen. Muutokset reittiin Pallas hotellin kohdalla eivät kuitenkaan edesauttaneet aikatavoitteen saavuttamista. Uusi reitti laskettelurinteeseen paitsi pidensi matkaa sekä myös toi reilusti lisää nousumetrejä. Suurimmat erot ruutupaperin ja todellisuuden välillä tapahtuivat Rauhalan seudulla, jossa matkanteko oli todella hidasta ja jäin tavoiteaikataulusta melkein pari minuuttia kilometrillä. Loppuaika oli 15:21, mutta ilman reittimuutosta Pallas hotellilla 15 tunnin alitus olisi ehkä juuri ja juuri ollut mahdollinen.

Tankkausta

Voittaja-Antti maalissa

Ultramarinit

Sponsorit

Jokke

Suurin ero aikaisempiin kisoihin viime ja tänä vuonna oli suhteellisen onnistunut energiatankkaus kisan aikana. Vatsa toimi huomattavasti paremmin tällä kertaa ja energiageelit upposivat ilman suurempia kakomisia loppuun asti. Pallaksen jälkeen söin vain High5:n lähes juoksevia energiageelejä, jotka on helppo saada pysymään vatsassa. Lisäksi aamupuuro Pallaksella toimi hyvin. Huoltopisteillä olisi ehkä ollut syytä juoda enemmän vettä varastoon ja se olisikin ainut muutos, jonka tekisin. Harjoittelussa käytetty mustikkajuoma Biokia on toiminut hyvin, mutta sen käyttäminen tällaisen kisan aikana oli logistiikan kannalta hankalaa.
 
Karhunkierroksen jälkeen valmennusrinkiin on tullut mukaan myös Hyppölän Tero, jolta on tullut arvokasta tietoa. Kovempaa punttisalia on lisätty harjoituskaudelle ja tehokkaita vetoharjoituksia on tullut ohjelmaan aikaisempaa enemmän. Jatkossa sama harjoitusrunko säilyy, mutta määriä on tarkoitus vähän tarkistaa, ja tietysti ylöspäin.

Seuraavana UTTF sarjassa on vuorossa on Kolin 130 kilsan kisa, joka on samalla kauden ja sarjan viimeinen. Sitä ennen käydään coutsin kanssa rogaamassa Saariselällä WRC 24h kisa sekä Jussin kanssa Nuuksio Classicin kisa. Näiden välissä viritetään sellainen kunto, että Kolilla jaksetaan juosta kunnon tulos.

Ei kommentteja:

Arja Uusitalo - ennakoiva terveydenhuolto

Tällä viikolla meillä oli ilo julkaista toinen jakso Arja Uusitalolta, jonka kanssa kävimme läpi ennaikoivaa terveydenhuoltoa kestävyysurhe...