torstai 1. tammikuuta 2015

Vuoden 2015 suunnitelmat

Siirtyminen tasaisilta ultramatkoilta maaston puolelle on ollut kuluneen vuoden suurimpia teemoja. On ollut mahtavaa vaihtelua saada juosta luonnon keskellä nauttien samalla henkeäsalpaavista maisemista ja raittiista ulkoilmasta. Samalla on kisojen ja harjoitusten myötä tutustunut uusiin paikkoihin ja ihmisiin.

Vaatimukset maastossa ja erityisesti vuoristossa ovat kuitenkin jotain ihan muuta kuin tasaisilla ultrilla. Suurin kehityskohde kuluneella vuodella onkin ollut jaloissa ja coressa, jotka on yritetty saada sellaiseen kuntoon, että ne kestäisivät kymmenien tuntien yhtämittaisen rasituksen. Harjoittelussa tämä on näkynyt kuntosaliohjelmassa, jossa on panostettu jalkakyykkyjen ja erilaisten hyppyjen tekemiseen. Myös vatsa, kyljet sekä selkä ovat saaneet huomiota.

Kokonaan uutena harjoitusmuotona on ollut spesifisten mäkitreenien tekeminen esimerkiksi Malminkartanolla, Hyppykalliolla tai ihan tuossa takapihalla. Useamman tunnin mittaiset treenit ovat tuoneet jalkoihin kaivattua kestävyyttä niin alamäkiin kuin ylämäkiinkin.

Vuoden 2015 juoksusuunnitelmat alkoivat hahmottumaan 2014 joulukuun aikana. Tarkoitus oli jatkaa maastokisojen juoksemista, mutta samalla hakea myös uusia kisoja ja haasteita. Samojen kisojen koluaminen vuodesta toiseen ei ole ihan meikäläisen juttu vaikka usein haluaisikin palata takaisin tuttuun ympäristöön. Tosin on kisoja, joissa tulee varmasti käytyä useamminkin kuin kerran, ainakin jos arpaonni antaa myöden.

Joulukuussa suoritettu Hardrock100 arvonta ei tuottanut meikäläiselle toivottua lähtöpaikkaa ensi kesän kisaan. Se olisi ollut selkeä päätavoite ja uusi suuri haaste tälle vuodelle. Mihinkään muuhun kisaan Amerikanmaalla ei tullut haettua, joten kaikki kortit olivat tuon arvonnan varassa. Runsaan prosentin todennäköisyys tulla valituksi ei kuitenkaan realisoitunut, mutta toisaalta seuraavaan kertaa mahdollisuudet paranevat jo huomattavasti.

Joulukuussa huomasin, että Suomessa järjestetään 2015 aikana erillinen Ultra Trail Tour pitkien ultrien osalta. Siihen kuuluvat toukokuussa Karhunkierroksen 160 kilsaa, heinäkuussa Pallas-Hetta 125 kilsaa sekä lokakuussa Vaarojen Ultra 86 kilsaa. Aika vähän koko Ultra Touria on mainostettu tai sitten se on vaan mennyt meikäläiseltä ohi. Joka tapauksessa todella mielenkiintoinen kokonaisuus ja taas vähän uudenlainen haaste tulevalle vuodelle. Lyhyemmällä Buff Trail Tourilla kisataan 2015 nyt toista vuotta. Viime vuonna tuo lyhyt Touri koostui kuudesta osakilpailusta ja se saikin paljon kiitosta osakseen.

Eli tulevan vuoden ykkösjuttu on Ultra Trail Tourin kiertäminen. Ilmoittautumiset Karhunkierroksen ja Pallaksen osalta on hoidettu. Enää tarvitsee jännätä Vaarojen Ultran ilmoittautumisen kanssa. Siinä pitää tunnetusti olla aika nopea, kun kisa menee täyteen saman tien. Kolilla Vaarojen Ultrassa on tullut juostua vuonna 2013 (kisaraportti). Silloin takana oli vasta melko lyhyt harjoituskausi rasitusmurtuman takia. Karhunkierroksella olemme coachin kanssa käyneet vuonna 2007 vaeltamassa, joten se on jossain määrin tuttu. Toivotaan kuitenkin, että lunta on tänä vuonna vähemmän kuin edellisellä kerralla. Pallas-Hetta sen sijaan on ihan uusi kokemus. Tämän vuoden kisasta nähtyjen videoiden perusteella siitä on tulossa aivan uskomattoman hieno kokemus.


Näiden kolmen juoksukisan lisäksi ohjelmassa on elokuun lopussa 24h MM-rogaining kisat Saariselällä, jonne lähdemme coachin kanssa kahdestaan. Näiden lisäksi ohjelmassa on varmaan joitakin lyhyempiä kisoja kuten Loppiaisrogaining viikon päästä, Salpaus-Rogaining toukokuussa ja ehkä joku seikkailukisakin kesällä.

Neuvottelut 2015 Sysikalliosta ovat vasta aloitettu coachin kanssa, joten siitä ei voi vielä sanoa mitään. Niin ja sitten on vielä Mammuttimarssi lokakuussa, joka myös olisi kiva käydä kiertämässä. Nämä varmistuvat kuitenkin vasta myöhemmin, kun näkee miten kausi etenee ja miten intoa ja aikaa riittää niihin harjoitteluun.

2 kommenttia:

Mika kirjoitti...

Kuluttaako Vaaroilla ultra-juoksijat myös varsinaista osallistujakiintiötä joten siinäkin pitää olla nopea? Minusta olisi hyvä että ultrajuoksijoilla olisi oma reilunkokoinen kiintiönsä koska heitä on joka tapauksessa hyvin pieni osa kaikista osallistujista.

Hyvältä näyttää suunnitelmat, polut on kyllä suurta vaihtelua maanteihin. Houkuttaako vielä Spartathlonin tyyppiset kisat ollenkaan?

Voisitko kirjoittaa joskus vähän tarkemmin voimaharjoituksistasi? Millaisia kyykkyjä esimerkiksi teet, isoilla painoilla pieniä liikeratoja vai kevyemmillä painoilla syväkyykkyjä liikkuvuutta parantamaan?

StanleyPark kirjoitti...

Moi Mika,

en osaa sanoa noista Kolin kiintiöistä. Toivottavasti pitkälle matkalle pääsee kaikki halukkaat, mutta voip olla toiveajattelua.
Kyllä Spartathlon vielä houkuttelee. Oli se yhtenä vaihtoehtona tällekin vuodelle, mutta ei ole oikein tulosta jolla hakea ja toiseksi toi TOuri on nyt kyllä kivaa vaihtelua. En ole sellaista sarjaa ennen juossutkaan vaikka esim. Suomalaiset Satasetkin on juostu jo monena vuonna.
Voisin yrittää noista voimatreeneistä jotain tarkempaa joskus kirjoittaa. Mutta ei siellä mitään ihmeellistä ole. Tuossa 2014 yhteenvedossa olevassa postauksessa tuo Antin video sisältää paljon samoja liikkeitä. Lisäksi ihan perus kyykkyhyppyjä paikallaan kädet lantiolla esim. Yleensä teen pienillä painoilla ja pitkillä sarjoilla. Polvet on vähän heikko lenkki, joten niitä joutuu muutenkin varomaan.

Tsemppiä omiin treeneihisi,
SP

Arja Uusitalo - ennakoiva terveydenhuolto

Tällä viikolla meillä oli ilo julkaista toinen jakso Arja Uusitalolta, jonka kanssa kävimme läpi ennaikoivaa terveydenhuoltoa kestävyysurhe...