lauantai 7. helmikuuta 2009

Tulosvaroitus...Fazerilta

Huonot talousuutiset sen kuin jatkuvat. Yhdysvaltain subprimekriisistä alkanut talouskriisi saa seuraavaksi jatkoa Fazerista, joka joutuu lähitulevaisuudessa ilmoittamaan suuresta kysynnän pudotuksesta makeisteollisuuden tuotteissa, erityisesti suklaassa. Kotimainen kysyntä on pysähtynyt kuin seinään viime viikonloppuna ja yhtiö etsii nyt korvaavia markkinoita niin kotimaasta kuin ulkomailta. Tämä täysin ennaltaarvaamaton tilanne on päässyt yllättämään niin yhtiön johdon kuin koko yhtiön tulevaisuuden strategiaa linjaavan "sinisen pöydän".

Makeisala on jo vuosia jatkanut voittokulkuaan ja ylikuumenemisen merkkejä on ollut jo jonkin aikaa nähtävissä. Viimeisen kahden vuoden aikana on selkeästi ollut havaittavissa neljä kulutuspiikkiä vuodessa, mutta näiden sijoittuminen vuosikalenteriin on saanut "sinisen pöydän" jäsenet täysin ymmälleen. Perusteellisen markkina-analyysin tuloksena yhtiö on kuitenkin saanut pähkinän ratkaistua ja esimerkiksi suurin yksittäinen kulutuspiikki viime vuonna ajoittui juuri Kreikassa järjestettävän Spartathlon ultrakisan jälkeisille viikoille. Tilanteen paljastuminen on ollut helpotus yhtiölle ja toimenpiteet kulutuspiikkien ennakoinnille on helpottunut huomattavasti seuraamalla tarkasti tällä sivulla julkaistavaa "tulevia juoksutapahtumia" listaa.

Uudet ongelmat alkoivat kuitenkin näkyä loppuvuodesta kysynnän yllättävästä kasvusta. Vaikka odotettu kulutuspiikki piti tulla vasta helmikuussa E24h kisan jälkeen, pääsi tilanne karkaamaan täysin käsistä vuoden kahden viimeisen viikon aikana. "Tavaraa" hamstrattiin vielä joulun alennusmyynneista kaksin käsin ja ilmassa oli selviä ylityönnin merkkejä. Kukaan itseään kunnioittava ei keksi noin surkeita tekosyitä vain päästäkseen tarkistamaan kaupan suklaa-alennushyllyjä.

Moinen käyttäytyminen johtaa vääjäämättä kuplan puhkeamiseen ja tilanteen tasapainottumiseen. Edessä on ankea paluu aikaan , jolloin iltaa joudutaan viettämään pelkän hapankorpun ja teekupin kanssa. Kun aikaisemmin sulkaata on vedetty mustan aukon lailla niin uusi tilanne, jossa "sininen" on ainoastaan ajatuksissa, on raskas kaikille asianosaisille.

Se mihin mustan suklaa-aukon sammuminen helmikuun ensimmäisenä päivänä johtaa on vielä osin epäselvää. Asianosaiset pyrkivät pitämään mustan aukon sammuksissa ainakin huhtikuun Sakuraan asti, mutta takeita ei vielä ole. Tilanne on vielä sen verran herkkä. Onneksitukea on saatu myös paikallishallinnolta.

Yksi asia on kuitenkin varma...tulosvaroitus tästä tulee.

4 kommenttia:

Santta kirjoitti...

Olipas hauskasti kirjoitettu vakavasta aiheesta, kiitos päivänpiristyksestä :) Onneksi meitä "suklaan suurkuluttajia" on myös huoltajien puolella, joten toivottavasti moisia uutisia Fazerin tai muiden makeistehtaiden osalta (kuten vaikka Pandan) ei kuulla.

Joko olet voiton puolella lentsusi suhteen?

StanleyPark kirjoitti...

Kiitos.
Ei ole tauti lähtenyt. Tänään alkoi toinen antibioottikuuri. Pitää vielä jonkin aikaa makoilla sohvalla.

Santta kirjoitti...

Sulla taitaa olla ihan väärät hoitomenetelmät ;) Kokeiles vaikka Fazerin Chili-suklaata, kummasti kohentaa olotilaa :)

No ei vaan. Toisaalta jos se on virus-tartunta, ei tuohon tautiin välttämättä antibiootit tepsi. Toivottavasti paranet pian ja pääset vähän treenaamaan enen Sakuran-seikkailua.

Hietsu kirjoitti...

Hauska juttu. Ei muuta kuin jatkat suklaakuurilla. Mun puolestaan oli eilen ihan pakko hakea iso perunalastupussi ja tänään ahmin melkein kahden euron pussillisen irkkareita.

Viikko 20 treeniä ja pihahommia

Mennyt viikko on ollut erityisen kuivaa ainakin täällä Nuuksion seudulla. Pölyä riittää ilmassa ja puiden siitepölykin on nyt todella runsa...