sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Viikko 1 ja 2 ja Loppiaisrogaining

Loppiainen sattui tänä vuonna sunnuntaille enkä enää Loppiaisrogan jälkeen jaksanut alkaa kirjoittaa yhteenvetoa viikosta ja itse rogasta. Siksi siis taas parin viikon väli edellisestä kirjoituksesta.

Vuoden eka viikko meni edelleen suunnitellusti. Tavoitteena ollut 19 tuntia tuli hyvin kasaan. Tai itse asiassa se meni lähes tunnilla yli vaikka Loppiaisrogassa tuli viihdyttyä vain 7,5 tuntia. Ajatuksena viikon treeneille oli, että juoksen pari jalkalenkkiä alkuviikosta, jonka jälkeen säästelen vähän jalkoja tekemällä treenit fillarilla. Sitten sunnuntaina rogassa saisi taas olla jalkojen päällä sen kahdeksan tuntia. Viikkoa helpotti ajallisesti myös Uuden Vuoden päivä, jolloin pääsin tekemään hyvän kolmen tunnin polkulenkin. Sain viikkoon mahtumaan myös pari hyvää salitreeniä. Treenitunteja kertyi juoksusta 13,5h/100km.

Sunnuntaina olimme sitten Jussin kanssa liikkeellä Loppiaisrogassa kahdestaan. Radan suunnitteluun vaikutti suuresti kisaohjeet, joiden mukaan peltoja sai käyttää toisin kuin edellisillä kerroilla. Vesistöt sekä karttaan merkityt kielletyt alueet sekä tietysti piha-alueet olivat kiellettyjä. Keli oli myös suotuisa, kun pakkasta oli muutama aste ja tuulta ei ollut lainkaan. Itse lähdin liikkeelle normaalia kevyemmällä vaatetuksella, kun halusin välttää turhaa hikoilua. Jussin kanssa oli selvää, että vauhtia oli tarkoitus pitää. Repussa oli avaruuslakana, bivi, yksi ylimääräinen kevyt takki sekä hieman ruokaa ja 3 litraa juomaa.
Kisakartta ja reitti
Aikaa ei jäänyt yhtään ylimääräistä lähtöön vaan sidoin kengännauhat 30 sekunttia ennen starttia. Siitä sitten paukusta kohti ensimmäisiä rasteja. Metsässä oli 10-15 senttiä lunta aukeammilla paikoilla ja tiheässä metsässä tuskin lainkaan. Pellot taas olivat aika hitaita, jos ei sitten joku ollut jo mennyt edeltä polkua tehden. Aika alussa minulla jäi juomaletku kiinni puunoksaan ja letku lähti irti repussa olleesta säiliöstä. Huomasin sen aika nopeasti jo siitäkin, että säiliö alkoi tyhjentyä ja kasteli selän nopeasti. Nappasin repun nopeasti selästä ja laitoin letkun takaisin paikoilleen. Harmillisesti kuitenkin nestettä ehti valua jonkin verran hukkaan.

Lähdimme kisakeskuksesta keräämään rasteja myötäpäivään edeten kohti kartan alapäätä. Alun hieman erilainen reitinvalinta takasi, että edes kauimmilla rasteilla emme tainneet olla ensimmäisinä vaan maastosta löytyi aina muiden jälkiä. Tämä helpotti rastien löytymistä. Toisaalta 1:16000 kartta oli myös laadukas ja helppolukuinen. Eteläisimmän rastin jälkeen lähdimme keräämään rastit kartan länsi-puolelta. Mitään suurempia ongelmia ei rastien kanssa ollut ja eteneminen maastossa oli joutuisaa.

Rastia 31 jouduimme hakemaan jonkin aikaa. Olimme menneet ihan rastin vierestä, mutta emme olleet kumpikaan huomanneet rastilippua kiven takana. Aikaa meni hukkaan muutama minuutti. Seuraava pummi tuli rastilla 27. Nousimme liian aikaisin tieltä metsän puolelle ja haravoimme maastoa edellisellä mäellä. Tästäkin tuli pummia joitakin minuutteja.

Loppu meni sitten suunnituksellisesti hyvin. Rastilla 30 aikaa oli yli 70 minuuttia jäljellä, joten ehdimme hyvin hakea vielä järven toisella puolella olleet rastit 28 ja 58. Matkalla oli aika leveän ojan ylitys, mutta siitäkin selvittiin ilman kastumista.

Takaisin kisakeskukseen tulimme ajassa 7.33 eli aikaa jäi vielä hyvin. Polarin kello näytti matkaksi 47,8 km. Tämä oli meikäläiselle ensimmäinen rogaining kisa, jossa olen kiertänyt kaikki rastit. Suuri kiitos siitä Jussille. Tulokset.

Loppiaisrogaining toimi myös hyvänä pitkänä harjoituksena tulevaa Barkleyta varten. Tämä oli nyt kolmas pidempi harjoitus ja taas meno oli parempaa kuin edellisellä kerralla 23.12., kun kiersimme Jussin kanssa kuuden tunnin lenkin Sipoossa.

Maalissa
Rogan jälkeinen maanantai oli tarkoitus ottaa rennosti vaikka viikon treenitunnit muuten olivat hieman edellistä kovemmat. Muiden kiireiden takia maanantaina jäi väliin vuoden ensimmäinen jooga-tuntikin, joka hieman harmitti. Lopulta maanantai oli kokonaan lepopäivä.

Tiistaina oli vuorossa runsaan kolmen tunnin maastolenkki fillarilla. Lunta oli poluilla sen verran, että meno oli raskasta, mutta hyvä treenihän se oli. Maisema oli todella kaunis. Keskiviikkona kävin fillarilla töissä ja päivällä tein hyvän salitreenin. Illalla ajelin kotiin pienen mutkan kautta. Lunta oli satanut edellisenä yönä ja päivällä varmaan 15 senttiä ja osa pyöräteistä oli vielä auraamatta. Olin suunnitellut ajavani Solvallan kautta, mutta pyörätiellä oli niin paljon lunta, ettei siitä päässyt tavallisella maastopyörällä kulkemaan. Torstaina oli taas muuta kiirettä ja ehdin tehdä vain tunnin mattolenkin. Kevyt alkuviikko latasi vähän kovemmat odotuksen loppuviikolle.

Perjantaina juoksin aamulla kolmevarttia matolla ja illalla töiden jälkeen suuntasin taas maastopyörälenkille. Kolme ja puoli tuntia meni lumisilla mutta auratuilla teillä. Poluille ei ollut mitään asiaa, kun niitä ei vielä oltu tampattu muiden toimesta kulkukelpoisiksi.


Lauantaina aurinko paistoi heti aamusta ja lähdinkin hyvän aamupalan jälkeen poluille. Tarkoituksena oli kierrellä neljä tuntia polkuja rauhallisella vauhdilla. Haukkalammen ympäristössä polut olivat tampattuja, mutta jo hieman kauempana polkuja sai aurata itsekseen. Välillä tosin oli vaan pakko pysähtyä ja nauttia auringonvalosta. Paljon oli muitakin tullut auringosta ja ulkoilusta nauttimaan, kun nelituntisen lenkin aikana vastaan tuli toistakymmentä polkujuoksijaa.


Sunnuntaina jaoin lenkin kahteen osaan, kun kävin ensin aamulla juoksemassa parituntisen poluilla ja sen perään kävin runsaan parituntisen hiihtolenkin lähipelloilla. Keli oli jo pilvisempi, mutta eipä se haitannut menoa. Aamun polkulenkillä alkoi jotenkin tuntumaan, että juoksukunto taitaa olla menossa hyvään suuntaan. Nyt takana on kuusi viikkoa juoksua ja huomaa selvästi, että juoksu tuntuu jo paljon paremmalta kuin joulukuun alussa. Iltapäivän hiihtolenkki oli positiivinen yllätys, kun lähipelloille oli vedetty latukoneella kunnon ladut. Olipa hauskaa hiihdellä pari tuntia juoksulenkin jälkeen.

Tälle viikolle kertyi yhteensä 20 treenituntia, josta juoksua 8h/70km ja fillaria 9h/140km. Ensi viikolla tavoitteena on vielä napsun lisää tunteja. Tulevana viikonloppuna on lisäksi tarkoitus tehdä yksi pidempi juoksutreeni.


Ei kommentteja:

Kolme viikkoa ja kohti Sinister7 kisaa

Kolme viikkoa on taas kulunut edellisestä päivityksestä. Aika on taas ollut vähän kortilla tai sanotaanko, että blogi jäänyt vähemmälle prio...