sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Viikko 36 ja raadeltu jänis

Taas on viikko vierähtänyt ja yksi kisa onnellisesti taakse jätetty. Kyseessä on tietysti Nuuksio Classic maraton, joka juostiin nyt neljännen kerran. Itse pääsin mukaan kisaan toista kertaa. Ensimmäisen kerran olin mukana 2013.

Kisaviikko meni normiharjoitusten mukaan. Ehkä vähän vähemmän juoksua kuin olin suunnitellut. Maanantaina ja keskiviikkona kävin fillarilla töissä. Tiistaina kävin päivällä salilla säästellen hieman jalkoja. Hyppysarjat tein kuitenkin normaalisti. Illalla juoksin vielä tunnin rauhallisen lenkin.

Torstaina juoksin töihin pienen lisälenkin kautta, aikaa meni runsaat pari tuntia. Ja perjantaina juoksin vielä vajaan tunnin, kun kiersin järven ja hain numerolapun lauantain kisaan Siikarannasta. Näin jälkeenpäin olisi voinut ottaa viikon vähän kevyemmin varsinkin, kun juoksin edellisellä viikolla Saariselältä palattuamme runsaat 100 kilsaa viidessä päivässä.

Jussin kanssa oli juteltu jo keväällä, että juostaan Nuuksiossa kimpassa, jossa tavoitteena olisi parantaa Jussin aikaisempaa ennätystä 4.22. Pienten sairastelujen, liukkaan kelin ja meikäläisen raskaanpuoleisen ohjelman takia tavoitetta tarkistettiin kisan alla hieman alaspäin ja uusi tavoite oli 4.30 alittaminen. Taktiikkana oli, että Jussi pitää huolen vauhdista alussa ja jossain kolmenkympin hujakoilla ottaisin vetovastuun loppumatkaksi. Sadetta oli luvattu pitkin päivää lämpötilan ollessa siellä 15 asteen korvilla.

Lähdimme liikkeelle ensimmäisessä lähtöryhmässä melko rauhallisella tahdilla. Väkeä ei ollut ihan tungokseen asti, mutta jonossa juostiin tietysti ekat kilsat. Alku meni hyvin jutellessa. Jussin juoksurytmi poikkesi omastani ja myös muiden siinä, että alamäet hän pystyi rullaamaan rennosti muita kovempaa, mutta ylämäessä tilanne kääntyi. Varsinkin leveämmillä tieosuuksilla ero kasvoi jonkin verrankin alamäissä. Ensimmäisissä puuportaissa Jussi ohitteli muita juoksijoita, joten ei sitten auttanut muu kuin itsekin ohitella muita liukkailla portailla. Vähän ennen portaiden loppumista hyppäsin portailta rinteen puolelle, jota pitkin tulin viimeiset metrit. Juuri kun piti kääntyä 90 astetta oikealle tossuista loppui pito ja kaaduin. Tuloksena pienet haavat kämmenessä sekä kyynärpäässä. Suihkutin urheilujuomaa haavoihin putsatakseni suurimmat liat pois.

Swinghillin mäessä oli taas mukavasti porukkaa kannustamassa. Alppikelloja soittivat tietysti Team Marin ja Harrikin oli paikalla valmentajanpilleineen. Harri kannusti kertomalla, että meidän edellä oli ainoastaan kahdeksan naisjuoksijaa ;-) Mäen päällä täytin vesipullon.

Tämän jälkeen matkanteko alkoi olla omalla kohdalla aika raskasta. Edessä oli vielä hankalimmat osuudet, mutta jalka ei ollut kovin herkässä tänään. Jussi piti hyvää vauhtia ja itsellä oli välillä tekemistä kyydissä pysymiseksi. Porukka oli hajaantunut niin paljon, että välillä saatiin juosta pitkiä pätkiä ihan kahdestaan. Puolimatkassa oltiin aika tarkkaan 2.15 ajassa ja silloin ei näyttänyt enää kovinkaan todennäköiseltä tuohon tavoitteeseen pääseminen. Suolikkaan jälkeisellä tiepätkällä saatiin kuitenkin hyvä vauhti taas päälle.

Kattilan jälkeen vaihdeltiin välillä vetovuoroa, mutta Jussi teki pääasiassa vetotyöt. Itsellä oli lonkat ja jalat aika kankean oloiset. Edessä oli onneksi tasaista ja helppoa polkua, jolloin vauhti oli vielä siedettävällä tasolla. Viimeisessä huollossa täytettiin vielä pullot ja jatkettiin tasaista etenemistä. Ilmeisesti vauhti oli kuitenkin säilynyt, koska kääntyessämme Soidinsuon kiertoon laskin, että se 4.30 loppuaika olisi mahdollista saavuttaa. Kolme kilsaa ennen maalia sanoin Jussille, että nyt laitetaan kaikki peliin ja otetaan loppukiri. Siirryin edelle ja pidin sellaista vauhtia, että Jussi pysyi mukana. Vauhti nousi selvästi ja vesi vaan roiskui juostessamme veden täyttämiä polkuja eteenpäin. Viimeisessä alamäessä Jussi rullasi muutaman metrin edelle ja maalissa olimme ajassa 4.27. Selvästi alle tavoiteajan.


Jossain 34 kilsan tienoilla (kuva Juha Saastamoinen)

(kuva Juha Saastamoinen)
Jussi (kuva Juha Saastamoinen)
Kisan jälkeen selfiet

Tyytyväisiä ollaan molemmat aikaan. Paljoa ei olisi ollut rahkeita parantaa tänään tulosta, ei vaan ollut ihan paras päivä. Lisäksi oma palautuminen Saariselältä on vielä selvästi vaiheessa ja Kolia varten pitääkin nyt tarkastella uudestaan harjoitussuunnitelmaa, että sinne päästään tuoreilla jaloilla liikkeelle.

Varusteet toimivat hyvin, mutta omaan jalkaan sopivia liukkaankelin tossuja ei vielä ole löytynyt. Nyt jalassa olleilla Salomonin tossuilla meno oli välillä melkoista sipsuttelua. Pitääpä jatkaa hakua.

Juha Saastamoisen kaikki NC kuvat (onevision.fi)
Juhani Keski-Rahkosen kuvakooste NC panketista.

Kestävyysurheilun NC uutisointi.
Nuuksio Classic tulokset.
Buff Trail Tour Finlandin tulokset.

Ei kommentteja:

Arja Uusitalo - ennakoiva terveydenhuolto

Tällä viikolla meillä oli ilo julkaista toinen jakso Arja Uusitalolta, jonka kanssa kävimme läpi ennaikoivaa terveydenhuoltoa kestävyysurhe...