sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Viikko 14 ja jättäri50

Menneellä viikkolla on kevät edennyt aika hitaasti. Pakkasta on ollut öisin useita asteita eikä päivälläkään lämpötilat ole nousseet kovinkaan korkealle. Pyörässä on edelleen nastarenkaat ja kesäpyörä odottaa autotallissa. Hiekat on vieläkin putsaamatta pyöräteiltä.

Vuorossa oli treenisuunnitelman viimeinen nousuviikko. Edellinen viikko meni vähän alakanttiin, kun edellisen viikonlopun kaatuminen Hyppykalliolla esti juoksut. Korvaavat treenit tuli haettua fillarin kanssa, mutta nousut jäi aika vähiin. Samoin tunnit. Tällä viikolla kiusana on ollut aivan järjetön määrä katu- ja siitepölyä. Ahteri oli jo alkuviikosta siinä kunnossa, että matolla pystyi juoksemaan melko normaalisti. Siispä alkuviikosta tein kaikki lenkit matolla ja työmatkoja sitten fillarilla. Matolla ei saa vastaavaa alamäkitreeniä kuin ulkona, mutta toisaalta ei noi nousutreenitkään hukkaan mene.

Maanantaina kävin fillarilla töissä, aamulle pienen lisälenkin tehden. Illalla juoksin matolla vitosen nousulla. Sykkeet oli vielä edellisviikonlopun kuumeilusta vähän koholla. Tiistaina juoksin työpaikan matolla nousuvitosen ja perään salitreenin. Kyykyt sujui hyvin, mutta kolmen viikon tauon takia takareidet oli kipeät seuraavat kaksi päivää. Illalla juoksin kotona 12 kilsaa nousulla. Vähän alkoi lopussa painaa, mutta keskiviikkona oli tiedossa palauttava päivä. Kävin keskiviikkona vain fillarilla töissä, ilman juoksulenkkiä.

Torstaina juoksin töiden jälkeen matolla 12 kilsaa nousulla ja perään vielä vitosen tasaisella. Pidempäänkin olisi ollut aikaa juosta, mutta vähän piti säästellä viikonlopuksi. Perjantaina juoksin matolla kympin nousulla. Sykkeet alkoi olla vähän paremmalla suunnalla alkuviikkon verrattuna.

Torstain etäpäivän lounas töiden lomassa
Lauantaina coachi lähti töihin jo aamuvarhaisella ja lähdin sitten samalla ovenavauksella, suuntana Malminkartanon jättäri. Ohjelmassa oli viiden tunnin nousutreeni ja olin pakannut mukaan kaikenlaista syötävää ja juotavaa. Keli oli aurinkoinen, mutta aika kylmä länsituuli puhalsi koko päivän. Onneksi jättärin jyrkkä nousu oli siellä suojaisella puolella, joten tuuli ei haitannut kuin huipulla.

Melkein huipulla
Aamupäivä meni nopeasti. Maa oli vielä jäässä, mutta lunta ei enää ollut. Auringon paisteessa polku alkoi sulaa ja jäässä ollut maa olikin jossain vaiheessa todella liukas kulkea. Jalassa olleet Speedcrossit oli aika liukkaat, mutta ei siinä mudassa olisi varmaan nastaritkaan toimineet. Alamäet piti tulla aika varovaisesti, kun en halunnut ottaa riskiä ja kaatua - ahterilleni.

Väkeä oli aika paljon nauttimassa hienosta ilmasta. Tosin tuuli nosti välillä sellaisia pölypilviä, että piti vetää paitaa suun ja nenän eteen, ettei hengityksen mukana menisi niin paljoa pölyä keuhkoihin. Jossain vaiheessa Jussi ja JanneH tulivat mäelle. Jussin kanssa tehtiin yhdessä useampi nousu ja lasku ja juteltiin tietysti UTMB:stä.

Viimeiset kymmenen nousua alkoivat jo hieman tuntua, kun jouduin säännöstelemään juotavaa. Olin sittenkin varannut mukaan liian vähän juotavaa, mutta en viitsinyt käydä välillä kaupassa hakemassa lisää. Yhteensä tein 50 nousua. Vauhti ei kuitenkaan paljoa muuttunut ensimmäisistä kierroksista. Hyvä treeni kaikenkaikkiaan ja samalla sain kaivattua alamäkitreeniäkin.

Sunnuntaiaamu valkeni varmaana ja sateisena, jippii! Vihdoinkin kaivattua sadetta puhdistamaan tämä pölyinen maailma. Kotihommien jälkeen lähdin kiertämään polkuja Nuuksioon. Ohjelmassa oli palauttava parituntinen teillä ja poluilla. Ilma oli mahtavaa hengittää eikä sade harmittanut yhtään.

Nuuksion polkuja
Viikolle kertyi yhteensä runsaat 18 tuntia treeniä, 92 kilsaa tossuilla, 66 kilsaa pyörällä. Nousua kertyi +8510m. Tämä oli nousukauden viimeinen viikko ja sen aikana (viikot 1-14) nousua on kertynyt yhteensä n. +45k. Pientä epätarkkuutta tietysti on mittarista riippuen.

Ensi viikolla on lepoviikko ja sen jälkeen aloitetaan juoksutreenit. Sinister7 kisaan on aikaa kolme kuukautta ja nyt pitää aloittaa juoksutuntien kerääminen siihen kisaan. Nousua siellä ei ole valtavasti, joten juoksukunnolla on merkitystä nousun ohella.


2 kommenttia:

Petri kirjoitti...

Olet kyllä melkoinen mäkimoguli.Hirmuisia nousumääriä,varsinkin kun asuu tälläisessä pannukakkumaassa,jossa oikeita mäkiä ei ole.Itsekkin tykkään juosta mäkisessä maastossa mutta hyvinä viikkoina nousua ei kerry kuin 1000-1500m.

StanleyPark kirjoitti...

Moi Petri,
mäkiä kerätäkseen pitää kääntää suunnistajakytkin pois päältä ja juosta metsässä siten, että aina vaan menee siihen suuntaan missä on ylämäkeä. Ja kun on huipulla niin alas niin kauan kuin alamäkeä riittää. Ja sitten taas ylös. 2014 Sysikallio reitti on muuten LOISTAVA!

Talven 2023 hiihtoretket

 Tämä talvi on ollut hieman poikkeuksellinen hiihtojen suhteen. Kun edelliset hyvälumiset talvet ovat menneet perinteisesti juoksun merkeiss...