sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Viikko 11 ja tonni rikki

Viime viikon talvilomasta on palauduttu ja paluu tuttuun arkeen tapahtunut. Vajaa viikko Vierumäellä oli todella hienoa aikaa, mutta toisaalta ei tässä perusarjessakaan mitään valittamista ole. Treeniä tulee tehtyä molempien aikana melko normaalisti.

Kelit tällä viikolla olivat olleet tyypillisiä kevätkelejä. Yöt ovat olleet todella kylmiä ja päivällä lämpötila nousee lähelle nollaa. Ajankohtaan nähden lämpötilat ovat kuitenkin olleet kylmiä ja yölläkin pakkasta on ollut parhaimmillaan yli 20 astetta. Alla esimerkki tämän viikon lämpötilan vaihteluista.

Tällä viikolla on ravintopuolella ollut pientä kokeilua, joka liittyy toisaalta uusiin tuleviin töihin. Olen maanantaista perjantaihin toteuttanut Cambridge-ohjelman ENED-ruokaohjetta (Erittäin NiukkaEnerginen Dieetti), jossa päivittäinen energiansaanti on rajoitettu. Itse toteutin tasoa 2, jossa energiaa saa päivässä noin 800 kcal. Tiukempiakin tasoja on, mutta tasolla 2 voi periaatteessa ulkoilla enemmän kuin alemmilla tasoilla. Siksi valitsin juuri tämän tason, koska en halunnut kokonaan jättää treenejä. Omalta osalta tarkoituksena ei ole painon pudottaminen vaan Cambridge-ohjelman tuotteiden kokeilu mm. treenien yhteydessä.

Cambridge Ohjelmassa käytettävien tuotteiden kehitys on alkanut Cambridgen yliopistossa vuonna 1970, jossa tuotteita kehitettiin Nasan avaruusprojektin yhteydessä astronauteille. Niissä olosuhteissa ruoan pitää olla niukkaenergistä, mutta sisältää kuitenkin kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet tuoden samalla kylläisen olon sekä välttää lihasten osuuden pieneneminen. Dieetti koostuu puurosta, pirtelöistä ja keitoista, jotka on valmistettu rasvattomasta maito- ja soijajauhoista ja joihin on lisätty kuituja.

Viikko onkin mennyt mielenkiintoisesti. Ensimmäinen huomio oli heti maanantaina, kun talvilomalta totuttu ruokailu muuttui kertaheitolla. Paljon helpompi olisi aloittaa ohjelma siten, että esimerkiksi hiilihydraattien määrää olisi rajoittanut jo muutama päivä ennen varsinaisen ENED-ohjelman alkua. Kävin maanantaina fillarilla töissä ja koko päivä meni kuin hidastetussa filmissä. Ajatukset pyörivät ruoan ympärillä lakkaamatta, kun vatsassa kurnii nälkä.

Tiistai oli jo jonkin verran helpompi. Edelleen olo on kuitenkin kuin pitkässä ultrajuoksussa, jossa energiat on vähissä ja kovin suureen ajatustyöhön ei ole edellytyksiä. Tiistaina kävin töiden jälkeen hiihtämässä vajaat pari tuntia Leppävaarassa. Rauhallinen hiihto sujui, mutta ylämäet oli melkoista myrkkyä. Keskiviikkona helpotti edelleen vaikka kolmannen päivän pitäisi olla hankalin. Mitään päänsärkyjä ei ollut, mutta reidet olivat heti aamusta todella väsyneen oloiset. Rappusten nouseminen töissä oli hidasta puuhaa. Kävin illalla hiihtämässä Gumbölessä vajaat pari tuntia. Reitti on helpompi kuin Leppävaarassa, mutta eipä se paljoa vauhtia tuonut. Hiihtoa piristivät mukavasti proteiinipatukka sekä sulkaa pirtelö. Pirtelö valmiiksi sekoitettu ja on helppo ottaa mukaan treeniin ja juoda vaikka matkan varrella.


Torstaina olo vaan helpottui entisestään ja tuntui, että tätähän voisi jatkaa pidempäänkin. Energiaa ei edelleenkään riittänyt rappusissa tai fillaroidessa, mutta pää tuntui pelaavan ensimmäistä kertaa entiseen malliin. En tiedä sitten onko se parempi vai huonompi asia. Joka tapauksessa kävin fillarilla töissä, jonka lisäksi kävin lähes parin kuukauden tauon jälkeen fysikaalisessa.

Perjantai oli se päivä, jota pelkäsin etukäteen eniten. Etäpäivä kotona töitä tehden ja kaikki ruokakaapit käden ulottuvilla. Henkinen kantti olisi koetuksella, koska tiesin, että en jatka enää dieettiä. Toisin kuin eilen, perjantai alkoi väsyneenä. Tein päätöksen, ettei tänään olisi mitään mieltä lähteä lenkille. Aamulla juodut kolme kahvikuppia helpottivat huomattavasti tilannetta. Ruokapuolella tuli illalla pientä lipsumista, mutta toisaalta tarkoituksena oli saada lauantaille jo vähän pidempi lenkki ja lopetella muutenkin ENED-ohjelman noudattamista.

Lauantai lähti heti hyvin liikkeelle. Eilinen lepopäivä ja pieni extra syöminen tekivät olosta normaalin. Lähdin aamulla hiihtämään Leppävaaraan, jossa meni mahtavassa auringonpaisteessa runsaat kaksi ja puoli tuntia. Väkeä oli yllättävän vähän liikkeellä, ehkä kaikki olivat sisätiloissa kauppakeskuksissa. Lauantaina söin jo normaalia ruokaa, mutta välttelin edelleen turhia hiilareita, eli pastaa, pullaa ja suklaata.

Kevätaurinko sulattaa lumet

Sunnuntai oli kuin toisinto eilisestä paitsi että kävin hiihtämässä Leppävaaran sijasta Gumbölessä. Sama paikka kuin viime viikollakin vaikka edellisessä kirjoituksessa sanoin paikan nimeksi Bemböle. Oikea nimi on siis Gumböle. Toisin kuin latukarttapalvelu ilmoittaa on Gumbölen hiihtoreitin todellinen pituus 5,5 km kuuden kilometrin sijasta. Kannattaa siis varauksella suhtautua ilmoitettuihin matkoihin. Parasta on mitata reitti erikseen omalla gepsillä. Ruokailut meni kuten eilen, ehkä jopa hieman tiukemmin.

Viikon treenit olivat yhteensä noin 14 tuntia, jossa 110 km hiihtoa ja 64 km pyöräilyä. Tehot ovat olleet tällä viikolla minimissään, mutta hitaalla tempolla on treeniä tehty. Viikon kulutus treeneissä oli noin 7000 kcal luokkaa. Ihan tarkkaa lukua syömisistä ei ole nyt kun lauantai ja sunnuntai on tullut syötyä ilman ohjelmaa. Veikkaisin sen kuitenkin pyörivän siellä vajaassa 9000 kcal paikkeilla koko viikon osalta. Paino tippui tänä aikana noin kolmisen kiloa.

Cambridge-tuotteiden osalta olin yllättynyt niiden mausta. Kaikki pirtelöt ja keitot maistuivat hyville eikä mikään tuntunut muita paremmilta. Illalla oli jopa hieman vaikeaa valita, minkä pirtelön haluaisi juoda, kun kaikki olivat sen verran hyviä. Proteiinipatukat ja valmispirtelöt olivat myös käteviä otettavaksi mukaan töiden jälkeen treeneihin ja niitä tulee varmasti käytettyä jatkossakin. Näläntunne oli ehkä se hankalin asia, mutta se johtui varmasti sekä siitä, että en ollut valmistautunut kuuriin kovinkaan hyvin sekä siitä että viikolle kertynyt treeni oli reilusti yläkanttiin tuolle energiamäärälle. Tavoitteeni oli kuitenkin enemmänkin tuotteiden testaamisesta ja ketoositilan tunnistamista.

Oppimiskokemuksena seuraavaan kertaan huomioisin mm. seuraavat asiat:
- parempi valmistautuminen ennen dieetin aloittamista ja sopivan aloitusajankohdan tarkempi miettiminen
- harjoittelun parempi suhteuttaminen saatuun energiamäärään
- tavoitteen asettaminen ennakkoon täsmällisemmin

Talven hiihtokilsat ovat nyt yhteensä 1003 km. Kaikki kilsat on hiihdetty perinteisellä tyylillä ja osa alkutalven kilsoista umpihangessa tai muuten omia latuja hyödyntäen. Hiihtämään on päässyt yhtäjaksoisesti nyt joulukuun alusta lähtien, eli 15 viikon ajan. Näinä viikkoina vain yhtenä viikkona ei ole tullut käytyä hiihtämässä. Edellisen kerran 1000 hiihtokilsaa on ylittynyt joskus lukioaikoina, jolloin talvisin tuli enemmän hiihdeltyä. Treenikalenterikin näyttää ihan erilaiselta nyt kun lähes puolet treenitunneista on tämän vuoden puolella tullut hiihdosta.

Ei kommentteja:

Viikko 19 ja treenileiri Barkley-maastoissa

Olipa hieno viikko kaiken kaikkiaan. Viisi täyttä treenipäivää Barkley Marathonin maisemissa Frozen Head State Parkissa. Alla pientä tarina...