tiistai 25. elokuuta 2009

Viimeistelyt

Viimeinen täysi viikko ennen kisaa meni juuri suunnitelmien mukaan. Harjoitustunteja tuli kahdeksan, joista juoksua noin kuusi tuntia ja loput fillaria. Toisin kuin edellisiin pitkiin kisoihin, olen tällä kertaa kokeillut keventänyt harjoitusmääriä vähemmän kuin aikaisemmin. Ennen Spartan 2008 kisaa edeltävät täydet viikot harjoittelin 9 sekä 4,5 tuntia kun taas Sakuraa varten keventin edeltävät vastaavat viikot 9,5 sekä 2 tuntia. Tällä kertaa harjoitustunteja kahdelta edeltävältä viikolta kertyi 14 sekä 8 tuntia. Sakurassa tosin kävelyä kertyi melkoinen määrä ko viikoilla kisan edellä. Katsotaan sitten kisan jälkeen mitä oppeja tämä kokeilu tuo mukanaan.

Belgian kisan jälkeen tehty kahdeksan viikon mittainen harjoitusjakso (viikot 27-34) onnistui myös suunnitelmien mukaisesti. Taisi olla ensimmäinen kesäloma, jonka aikana olen saanut harjoiteltua ilman suurempaa poikkeamaa suunnitelmista. Edmontonissa olisi voinut keräillä tunteja enemmänkin, mutta kun tiedossa oli nuo kolme viimeistä määräviikkoa, niin en halunnut ahnehtia liikaa. Alla kuvaaja viikoista ja vastaavista harjoitustunneista.Harjoitustunteja tuona kahdeksana viikkona on kertynyt yhteensä noin 112 tuntia. Se on lähes sama määrä kuin Sakuraa edeltävällä jaksolla, tosin aika eri rytmityksellä. Erityisen tyytyväinen olen niihin neljään pidempään maastolenkkiin, jotka ehdin juosta. Toinen hyvä asia on, että kroppa tuntuu nyt olevan hyvässä kunnossa. Juhalla ollaan käyty viimeiset kolme viikkoa ja noista juoksumääristä huolimatta paikat on kunnossa.

Eilen tuli käytyä vielä apteekissa ja mukana oli piiitkä ostoslista. Nyt mukana on mm. särkylääkettä, compeediä, suolatabletteja, vaseliinia ja kylmäspreitä. Kaikkea ei ehkä tarvitse, mutta kaikkeen on yritetty varautua. Muutenkin mukaan pakataan juoksutarviketta melkoinen määrä, kun kelistä ei vielä osaa sanoa. Ja kun toisaalta paikalle mennään omalla autolla, niin ei tarvitse olla niin tarkka noiden tavaramäärien kanssa. Mukaan mahtuu paljon turhaakin tavaraa.

Kisastrategia on edelleen melkoinen kysymysmerkki. Viikonloppuna MasU:ssa saatiin huoltajan kanssa paljon arvokkaita neuvoja kokeneemmilta juoksijoilta. Ongelma on ehkä niiden neuvojen keskinäinen ristiriitaisuus, joista päällimmäisenä tällä hetkellä on tuo tarvittavan unen määrä. Eli onko yhdelle tai useammalle lyhyelle unipätkälle tarvetta vai ei. Eteneminen hidastuu varmasti melkoisesti ilman mitään unia kisan aikana. Toisaalta mikä sitten olisi se oikea määrä unta, ettei homma mene pelkästään nukkumiseksi. Enemmistönä tällä hetkellä on ajatus lyhyistä unista, mutta vasta siinä vaiheessa, kun väsymys on sitä luokkaa, ettei unensaanti tuota ongelmaa. Muuten aika menee makuupussissa pyörimiseen, kun kroppa käy kuitenkin aika kovilla kierroksilla. Se merkitsisi sitä, että ensimmäiset unet voisi kokeilla vasta noin 30-35 tunnin jälkeen. Tämä olisi yksi vaihtoehto, jonka toimivuus nähdään vasta kisan aikana. Tosin onhan tuo unen määrä varmaan hyvin yksilöllistä ja jopa kisakohtaista.

Se mikä on selvää jo nyt on se, että viikonlopusta tulee raskas sekä juoksijalle että huoltajalle. Täytyy vaan yrittää nauttia hommasta vielä toisenkin vuorokauden aikana.

2 kommenttia:

Santta kirjoitti...

Taitaa muissakin asioissa tulla ristiriitaisa neuvoja.

Missäs ne teidän ottamat kuvat MasU:lta oikein on?

Tsemppiä sulle ja huoltajalle viikolopun urakkaan!

Mara.S kirjoitti...

Onnittelut Suomen enkasta.

Pasi Koskinen ja syövän jälkeinen ultraelämä

  MUUTTOLINTUJEN AIKAA Matkailuautomme etuosassa on uniikki kuva lunneista symboloimassa minun ja elämäni valon, Kirsi Martikaisen yhteis...