sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Viikko 40 ja sormustarinaa

Edellisestä kirjoituksesta on pari viikkoa aikaa. Tapahtumat pyörivät sen verran Polkuporinoiden ympärillä nyt ettei muut raportoitavaa juuri ole. Treenejä on tällä viikolla tehty fillarilla viikon jokaisena päivänä ja kilsoja kertynyt yhteensä 273 km. Kyllä kolmeen sataan kilsaan saa ajaa melkoisen määrän tunteja, kun osa reiteistä kulkee hitailla poluilla Nuuksiossa. Tosin ei haittaa, kun sen verran hauska tämä on. Maisemat ja kelit ovat tällä viikolla olleet myös ihan kohtuulliset.


Kun omaa tarinaa on vähemmän niin silloin pitää pyytää muita kirjoittamaan. Kuukausi pari sitten julkaistu Oura-sormus on mielenkiintoinen uutuus. Olen sellaisen hankkimista miettinyt itsekin. Huomasin kuitenkin facebookissa, että Lassilan Sanna on sellaisen jo ehtinyt hankkia ja kyselinkin häneltä kokemuksia sormuksen käytöstä. Sanna lupasikin kirjoittaa omia kokemuksia ja jakaa ne myös muille tämän kautta. Sanna itse harrastaa useita kestävyyslajeja, joista triathlon vie tällä hetkellä suurimman huomion. Eli, tässä Sannan oma kirjoitus Oura-sormuksesta:

Olen noin kuukauden päivät pitänyt sormessani suomalaista innovaatiota: Oura-sormusta. Sormus kerää sormessa ollessaan dataa aktiivisuudestani ja nukkumisestani ja antaa kerätyn datan perusteella tietoa mm. palautuneisuudesta ja vaikkapa optimaalisesta nukkumaanmenoajasta. Sormus yhdistyy Ouran palveluun puhelimeen ladattavan sovelluksen välityksellä. Palvelussa Ouran algoritmit analysoivat sormuksen keräämän datan ja puhelin esittää kerätyn tiedon helposti ymmärrettävinä kaaviona.

Verrattuna älykellojen tuottamaan dataan, Oura-sormus on erikoistunut unen, palautumisen ja valmiuden eri tekijöiden seurantaan ja niiden kuvaamiseen. Sovellus vertaa päivän aktiviteetteja kävelyyn; se kertoo minkä verran pitäisi kävellä saavuttaakseen riittävän päivittäisen aktiviteettitason. Parasta sormuksessa mielestäni on, että unidatan perusteella se arvioi palautumisen tilan ja kertoo kannattaako tulevan päivän aikana levätä vai olisiko hyvä aika tehdä kova treeni. Unidata pitää sisällään montaa erilaista tietoa kuten esim. leposykkeen, kehon ruumiinlämmön, erilaiset univaiheet, yöllisten heräämisten määrän ja nukkuma-ajan. Kaikki nämä tiedot esitetään sovelluksessa päivä-, viikko- ja kuukausitason trendeinä.

Oman seurantani perusteella sormuksen data korreloi varsin hyvin oman kropan fiilikseen, mutta suorittaja-luonteena koen tällaisen palautumista ja valmiutta esittävän sovelluksen varsin mainioksi; data kun ei valehtele, niin on helppo nähdä kannattaako minun lähteä vetämään kovaa intervallitreeniä vaiko pitäisikö kovat treenit vaihtaa suosiolla kevyempään hölkkään. Varsin havahduttavaa oli myös eräänä iltana nauttimieni kolmen viinilasin vaikutus seuraavana yönä tapahtuvaan palautumiseen tai oikeastaan palautumattomuuteen: keskimääräisen yönaikaisen leposykkeeni ollessa normaalisti 52, olikin se 59. Myös pieni flunssan poikanen näkyy valmiustilastoissa väsähtäneisyytenä. Nouseva trendi leposykkeissä antaa nopeasti vinkkiä lepopäivän tai parin pitämiseen ja huolehtimiseen kunnon yöunista.

Uskoisin, että sormuksen tuottama data tuo pidemmällä jänteellä lisäarvoa nimenomaan treenien rytmityksen suunnittelussa ja alun reaktiivinen seuranta muuttuu proaktiivisempaan suunnitteluun. Sormus tekee hyvää erityisesti kiireisille ja tavoitteellisesti treenaaville uraohjuksille, joille palautumisen tarpeen havaitseminen saattaa olla hankalaa. Ja onhan se vaan mielenkiintoista saada tietoa kroppansa tilasta, suosittelen.

Sanna


Ei kommentteja:

Arja Uusitalo - ennakoiva terveydenhuolto

Tällä viikolla meillä oli ilo julkaista toinen jakso Arja Uusitalolta, jonka kanssa kävimme läpi ennaikoivaa terveydenhuoltoa kestävyysurhe...