sunnuntai 19. elokuuta 2018

Viikko 33 ja pientä takapakkia

Viime sunnuntain Lake to Lake kisan jälkeen tällä viikolla oli tarkoitus tehdä kahdesta kolmeen kovatehoista lenkkiä. Kun määrät on nyt paketissa UTMB:tä varten tai ainakin sen mitä nyt rikkonaisen kesän aikana sai kasaan niin tähän päälle muutama tehotreeni olis vielä ollut suunnitelmissa. Kovempitehoisia treenejä sain tehtyä viikolla kaksi. Maanantaina kävin poluilla tekemässä kymmenkunta 3-5 minuutin kovavauhtista vetoa. Juoksu tuntui hyvälle vaikka jaloissa painoi vielä sunnuntain swimrun-kisa. Sunnuntaina kävin Aapon kanssa juoksemassa reipasvauhtisen lenkin osin poluilla. Aapolla oli onneksi alla jo yli tunnin lenkki, joten meikäläinen pääsi vähän helpommalla. Loput lenkit ovat olleet peruslenkkiä tunnista pariin tuntiin.

Valmiina lenkille Aapon kanssa
Muuten viikko on mennyt ortopedillä ravatessa. Koko kesän vaivannut oikea polvi on viime aikoina kipeytynyt ja turvonnut jo lyhyellä parin tunnin lenkillä. Onneksi asiat ovat menneet eteenpäin tällä viikolla ripeää tahtia. Heti maanantaille sain ajan hyvälle ortopedille ja tiistaina oltiinkin jo magneettikuvissa. Keskiviikkona puhelinkonsultaatio ja torstaina vielä kuvien läpikäynti ortopedin kanssa.

Polven suhteen ei paljoa ole tehtävissä. Muuta kuin siis lepoa. Rustovauriot ovat sitä luokkaa, että varsinkin ylä- ja alamäet ovat myrkkyä polvelle. Tasaisella juostessa iskutus ei kohdistu samalla tavalla ja siitä syystä tasainen onnistuu helpommin. Polven rustovauriolle ei tähän hätään paljoa ole tehtävissä, mutta toisaalta polvien huono kunto on ollut hyvin tiedossa. Vuonna 2005 leikattu vasen polvi oli jo ruston osalta melko hapokas. Toinen akuutimpi ongelma on polven yläpuolella olevan reisiluun tilanne. Siinä näkyy jonkinasteista rasitusta, joka ei lähde kuin levolla. Ortopedi oli vähän skeptinen UTMB:n suhteen. Kisan takia polvessa kuulemma ei mitään voi enää pahemmaksi mennä. Kysymys on ehkä enemmän siitä paljonko tuota kipua pystyy sietämään. Tällä hetkellä ajatuksena on kuitenkin lähteä kokeilemaan, mutta on myös mahdollista etten starttaa koko kisaan.

Tulevalla viikolla ajatus olisi rauhoittaa juoksua enemmän ja yrittää pyöräillä vielä sen minkä pystyy. Viime viikonlopun swimrun-kisan kuvasato on myös lisääntynyt. Oksasen Teemu julkaisi hienon kuvasarjan LaketoLake-kisasta menneellä viikolla. Myös kisan tulokset ovat nyt julkaistu.

Historiallisen lämmin kesäkin alkaa kääntyä syksyyn. Sadetta on saatu odottaa aina sunnuntaille asti, mutta tänään näyttäisi vettä satavan ainakin ensihätään. Nuuksiossa, kuten varmaan monessa muussakin paikassa, on kuiva kesä tehnyt tuhojaan ja monissa paikoissa kokonaisia puita on kuollut kuivuuteen. Kallioiden päällä kasvava puusto on ollut erityisen altis tänä kesänä. Mustikkasato oli ainakin näillä seuduilla kehno eikä sienisadosta ole varmaan tulossa parempaa.

Kuivaa mustikkavarpua

Omenoita riittää. Pöytä on katettu peuroille ja muille eläimille

Polkuporinat podcast-sarjamme etenee aikataulussa haastatteluiden suhteen, mutta pienten teknisten haasteiden takia niiden julkaisu antaa vielä odottaa itseään. Tavoitteemme on tehdä sarjan kuuntelu kaikille mahdollisimman helpoksi ja sen takia joiden podcast apsien kanssa on vielä pientä hienosäätöä. Stay tuned...

Tuoli ja mikki

3 kommenttia:

Onni Vähäaho kirjoitti...

Haastavan kuuloinen tilanne. Tsemppiä! Olkoot ratkaisusi mikä tahansa utmb:n suhteen. Tässä juoksuharrastuksessa, kuten autoilussa, tuntuu verotus nousevan kilometrejen ja iän mukaan :)

StanleyPark kirjoitti...

Kiitos Onni! Verot on kyllä tällä iällä jo aika kovat, olet ihan oikeassa. Onneksi siinä missä jalat happanee iän mukana niin pää vaan kovenee :-)

Onni Vähäaho kirjoitti...

Ja kun jossain vaiheessa tulee olo, että ei enää sittenkään ylös ja alas niin täällä olisi tasainen ja pehmeä vaihtoehto, joka kävijöiden mukaan on tuonut kulkijalleen haastetta jopa psyykkiselle puolelle asti ;=)) Tässä Tässä videossa kohdasta n.13:21 alkaen nousee 45km kohdalla tielle jo aika valmis Sambalainen (hah,hah.. ;) )
https://www.youtube.com/watch?v=-o2jDAB4NuQ&t=
Eskelisen Jaakon mietteitä löydät tästä: https://www.youtube.com/watch?v=Jm06qYPGZ1U&t=

Mitä parhainta tulevaa Syksyä!

Treeniyhteenveto 2023

Vuotta on vielä pari päivää jäljellä, mutta tässä vähän yhteenvetoa treeneistä (päivitetty 2.1.2024). Datat tulee Polar Flown puolelta: Koko...