sunnuntai 9. elokuuta 2009

Viikko 32 - viimeinen määräviikko

Ajatuksena tämän viikon harjoituksiin oli tehdä kaksi pidempää lenkkiä, joiden välissä vähän lyhyempää juoksentelua.

Maanantai alkoi fillaroinnilla aamulla töihin ja juoksulla kotiin. Tottumattomutta tai jotain, mutta runsaan kahden tunnin lenkki asfaltilla tuntui sekä polvissa että lonkassa. Lomalla kun on tullut juostua melkeinpä pelkästään pehmeällä alustalla niin tuo kova asfaltti oli nyt aika jyrkkä muutos aikaisempaan.

Kipeät jalat tuntuivat vielä tiistaina, jolloin vuorossa oli ensimmäinen tälle viikolle suunitelluista pitkistä lenkeistä. En kuitenkaan enää muuttanut suunnitelmia kipeiden jalkojen takia vaan juoksin runsaan viiden tunnin lenkin, nyt kuitenkin suurimmaksi osaksi maastossa. Reitti oli hieman lyhyempi versio viime viikon pitkästä lenkistä, kun juoksin Pirttimäestä Luukkiin ja siitä Salmen kautta kotiin. Korpinlenkin kiertäminen kahdesti jäi tällä kertaa pois. Vauhti oli ehkä hieman kovempi kuin edellisellä viikolla. Kipeiden jalkojen takia lenkki tuntui kyllä todella raskaalta. Ajatus neljäkasista ei nyt tuntunut kovinkaan houkuttelevalta.

Keskiviikkona oli vuorossa syksyn ensimmäinen lenkki matolla. Ennen lenkkiä oli sellainen tunne, että tämän lenkin voisin jättää väliin, mutta rytmiin päästyäni juoksu tuntui todella mukavalle. Lisäksi tuo juoksumatto on todella miellyttävä jaloille. Siinä meni pari tuntia mukavasti. Lenkin lopussa tein pari kovempaa vetoa, mutta meno tuntuivat tähän taas tottumattomana kyllä melko raskaalle. Muuten salilla oli vielä rauhallista ihmisten vasta palaillessa lomilta.

Torstain ja perjantain lenkit olivat sitä peruskauraa juostessani töistä kotiin. Nyt jalat eivät tuntuneet lainkaan kipeiltä vaan juoksu maistui hyvin. Näiden lisäksi juoksin perjantaina aamulla kympin lenkin ennen töihin menoa. Aamulenkiksi se tuntui ihan kohtuulliselta ja vauhtikin oli kohdallaan.

Lauantaina käytiin seuraamassa Veteraaniyleisurheilun MM-kisoja Lahdessa. Erityistä kiinnosti tuo maraton, jonka lähtöviivalla oli paljon tuttuja seurasta ja muualta. Hienoa oli seurata kisaa radan sivusta, yhtään ei tehnyt mieli olla itse mukana juoksemassa. Tommi juoksi reitin hienosti tehden uuden oman ennätyksen.Iltapäivällä kotiin tullessamme oli oma lenkki vuorossa. Hyppäsin autosta pois (en vauhdissa) ja jatkoin lopun juosten kotiin. Aikaa kului runsaat kaksi tuntia ja lämmintä riitti. Juoksin Kehä III:sta ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Taisi siinä otsanahka vähän palaakin, kun unohtui lippis kotiin. Itse lenkki meni vähän pieleen, kun ajatukset olivat MM-maratonilla ja oma vauhti meinasi väkisin karata ihan väärille sykealueille.

Sunnuntaina oli vuorossa viikon toinen pitkä lenkki. Juoksin saman koti-Montrailin kuin pari viikkoa sitten. Ilma oli heti aamusta lämmin ja juomaa saikin täydentää useampaan kertaan. Repussa oli myös banaani, pieni keksipaketti sekä toinen Japanista ostetun energiapussin. Tämä energiapussi ei ollut mennyt vanhaksi, toisin kuin se edellinen. Maku oli oikein hyvä vaikka muuten se tuntui vähän klimppiseltä. Paketin kyljessä oli onneksi kannustava lause:"A special jelly drink designed to supply carbohydrates equivalent to a rice ball. It's an energy resource for everyone facing a challenge or task".

Tein retkellä kaksi pysähdystä, ensimmäisen Luukissa, jossa join kokiksen ja söin munkin ja toisen pysähdyksen Salmessa, jossa täydensin vesivarastoja. Aikaa ei taukoihin paljoa kulunut. Itse juoksu kulki tänään todella hyvin. En tuntenut minkäänlaista väsymystä kotiin tultuani. Lenkille pituutta tuli 67 km ja aikaa kului noin 7,5 tuntia taukoineen. Yhden minuutin pummin (jos pummataan niin pummataan nopeasti kuten Minna Kauppi sanoisi) tein koko reissulla.

Viikon saldoksi tuli juoksua noin 240 km /24h ja noin tunti fillarointia, yhteensä 9 harjoitusta. En olisi tiistain lenkin jälkeen uskonut saavani suunniteltuja tunteja kasaan tällä viikolla. Mutta lopulta yllättävän helposti se meni. Ensi viikko onkin sitten jo helpompi harjoitustuntien jäädessä sinne 14-16 tuntiin. Lisäksi keskiviikkona on hieronta Juhalla pitkästä aikaa.

5 kommenttia:

Santta kirjoitti...

Hyvin olet saanut lähtöhetkellä Tommin kuvatuksi.

corner kirjoitti...

240 km ja 24 tuntia plus pyöräilyt on kyllä asiallinen viikkosaldo. Siihen päälle kunnon superkompensaatiot ja kyllä kulkee! Olen itsekin panostanut ylipitkiin lenkkeihin aiempaa enemmän, tosin pienemmässä mittakaavassa eli vuoroviikoin joko ~35-40 km tai 55 km (=Montrail) pitkikset.

StanleyPark kirjoitti...

Kiitos kommenteista!
Noi pitkät juoksuvaellukset on todella mieluisia ainakin näin kesällä. Meinaan kyllä jatkaa niitä talvellakin.
Toiseksikin jalat pysyy todella hyvässä kunnossa kun juoksee määräviikot pehmeämmällä alustalla. Ja noi viikkotunnit onnistuu parhaiten itselläni tekemällä 1-2 ylipitkää lenkkiä. En saa oikein itsestäni irti harjoitella kahdesti päivässä.

Lahdessa tuli otettua jonkin verran kuvia, myös muista. Laitan ne jossain vaiheessa esille kun ehdin.

Santta kirjoitti...

Oletko muuten tulossa tänävuonna MasU:lle siis joko minimatkalle tai katsomaan kisaa?

StanleyPark kirjoitti...

Moi,

Masuun ollaan tulossa katsomaan ja kuvia ottamaan ja ehkä pieni lenkkikin tekemään. Tuo mini on kuitenkin liikaa kun neljäkasille ei ole sitten aikaa kuin vajaa viikko.

Nähdään siellä.

Viikko 27 ja vähän uutta

Tälle viikolle oli luvassa pientä uutta juttua, kun ainakin parin vuoden takainen haave alkoi käytännössä saamaan muotoaan. Kyseessä on sii...