sunnuntai 30. elokuuta 2020

Vapaalaskija Mika Fält

Polkuporinoilla oli hieno mahdollisuus porista vapaalaskija Mika Fältin kanssa Äkäslompolossa heinäkuussa. Pääset kuuntelemaan jakson esimerkiksi alla olevan linkin kautta.

Tämän lisäksi Mika kirjoitti vielä omaa tarinaansa blogiin, joka löytyy linkin alta.

 

Olen Mika Fält, vuonna 1977 syntynyt liikunnanopettaja, valmentaja ja vapaalaskija. Ollessani kolme-vuotias vasen käteni ja jalkani halvaantuivat, josta minulle jäi pysyvä liikuntarajoite. Invalidiprosenttini on 60. Laskennallinen haittaprosentti ei kaikissa tapauksissa kuitenkaan kerro täysin yksilön toimintakyvystä, mutta ehkä helpottaa hahmottamaan konkreettisemmin mistä vammassa on kysymys.

Aloitin lasketteluharrastuksen Uudenmaan CP-yhdistyksen laskettelukursseilla Paloheinässä Helsingissä ollessani neljävuotias. Alppihiihto pysyi ns. toisena harrastuksena uinnin ohella myös koko kilpauimarin urani ajan. Harjoittelin vakavasti uintia 18 ikävuoteen asti. Lopetettuani uinnin alkoi laskeminen kiinnostaa vielä enemmän. Kävin mm. ensimmäisenä liikuntarajoitteisena Suomen hiihdonopettajat Ry:n kurssin ja olen toiminut hiihdonopettajana mm. Talmassa, Laajavuoressa, Luostolla ja Sallassa. Samoihin aikoihin fysioterapeuttini ja valmentajani Mikko Avela, joka itse asiassa opetti minut pienenä laskettelemaan, sai houkuteltua kokeilemaan kepin kiertämistä ja loppujen lopuksi olin alppihiihdon paramaajoukkueessa vuosina 1996-2002.

2002 osallistuin ensimmäisiin vapaalaskukilpailuihin Kilpisjärvellä ja siitä lähtien takamaastot ovat vieneet mukanaan ja olen urheillut rinteiden ulkopuolella ammattimaisesti yhteistyökumppaneiden tuella. Iso kiitos urani alkuvaiheessa Salomonille, joka uskalsi aikanaan tehdä yhteistyöpäätöksen sekä Kimmo Oivolle, joka oli minua silloin ja edelleen eteenpäin puskemassa!



Vuonna 2013 tein, ainakin fyysisesti ja valmistautumisen kannalta suurimman projektini tähän asti. Minä, Arto Majava, Sami Sarsama ja Mika Selroos kiipesimme maantieteellisen Euroopan korkeimmalle vuorelle, Mt Elbrusille (5642m), Eteläreittiä ja laskimme alas huipulta suksilla. Huiputuspäivä oli yksi rankimmista ja pitkäkestoisimmista suorituksista, mitä olin siihen astisen urheilu-urani aikana tehnyt. Kiipeämiseen meni aikaa aika tarkalleen 9 tuntia huipulle ja laskuun takaisin perusleiriin, niin kutsutuille barreleille noin kaksi tuntia. 12 tuntia koko ajan liikkeessä ohenevassa ilmassa oli todella kova ponnistus, josta tuskin olisin selvinnyt ilman retkikunnassa olleiden ystävieni tukea ja apua. Koenkin olevani hyvin etuoikeutetussa asemassa, koska olen aina päässyt harrastamaan erittäin taitavien laskijoiden kanssa ja laskuyhteisö on aina ottanut minut vastaan erittäin hyvin kyseenalaistamatta vammaani tai tekemisiäni. Koen että meillä on aina ollut molemminpuolinen arvostus muiden aktiivilaskijoiden kesken.

Nyt on käynnissä uusi retkikuntaprojekti. Lopullinen tavoitteeni on globaalin tilanteen salliessa vuoden päästä olla Chilessä 6108 metriä korkealle kohoavan Marmolejo-vuoren huipulla valmiina laskemaan sieltä alas. Sitä ennen on vielä paljon tehtävää. Valmistautuminen rakennetaan Covid-19 epidemian myötä mahdollisuuksien mukaan läheltä kauas periaatteella. Tulen ensi talven aikana kulkemaan Skandinavian korkeimpien huippujen, Haltin, Kebnekaissen sekä Galdhöpiggenin sekä Sveitsin Urner Haute Route -vuoristovaelluksen kautta kohti Marmolejoa. Edellyttäen toki, että olosuhteet sallivat matkustamisen Skandinaviassa ja keväällä Eurooppaan. Valmistautumista ja sitä, miten homma etenee voi seurata instagramissa seuraamalla esteproject2021 -tiliä, jota rakennamme yhdessä vuoristo-oppaan ja retkikunnan jäsenen Juho Lukkarin kanssa.

Tämän projektin myötä rakennamme hyväntekeväisyyskampanjan Suomen CP-liiton kanssa. Kaikki raha, jonka retkikunta saa kerättyä ja joka ylittää retkikunnan toteuttamiseen tarvittavan budjetin, ohjataan Suomen CP-liitolle nuorten liikuntatoiminnan kehittämiseen. Olen itse saanut ensimmäiset oppini lasketteluun CP-liiton paikallisjärjestön Uudenmaan CP-yhdistyksen laskettelukurssilla. Ne ovat aikoinaan toimineet alkusysäyksenä sille, mitä olen urani akana päässyt kokemaan ja tekemään ja olen sitä ikuisesti kiitollinen ja ylpeä, kun minulla on mahdollisuus olla mukana antamassa takaisin, mitä olen saanut.

Tällä hetkellä työskentelen Muoniossa vastuuvalmentajana Freeride Academy Muonio -vapaalaskun valmennushankkeessa, joka on Muonion lukion sekä Lappia ammattiopiston yhteinen ESR-rahoitteinen projekti. Meillä on valmennuksessa 13 nuorta lupaavaa vapaalaskijaa suksilla ja lumilaudalla. Olen ylpeä siitä, että saan osaltani olla jakamassa tietotaitoani eteenpäin nuorille urheilijoille sekä olla viemässä lajikulttuuria eteenpäin.

Nöyrimmät kiitokset yhteistyökumppaneilleni: Rossignol, Roxa skiboots, Fjällräven, Bolle, Saunawear, Respecta, Sealskinz sekä Fritschi Swiss bindings, joiden tarjoama välineistö mahdollistaa toimintani vuorilla ja tuntureilla!



PS. Jos tieto retkikuntamme hyväntekeväisyyskampanjasta saavuttaa yrityksiä tai yhteisöjä, jotka kokevat niin kuin me, että olemme tärkeällä asialla, niin minuun saa yhteyden polkuporinoiden kautta!

Oikein hyvää syksyä ja talven alkua ja nähdään tunturissa!

Toivoo Mika Fält
IG @mikafalt / @este_project2021

Ei kommentteja:

Treeniyhteenveto 2023

Vuotta on vielä pari päivää jäljellä, mutta tässä vähän yhteenvetoa treeneistä (päivitetty 2.1.2024). Datat tulee Polar Flown puolelta: Koko...