sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Hamstring-syndrooma

Ajattelin kirjoittaa tässä postauksessa jotakin Hamstring-syndroomaan liittyen, koska olen saanut kyselyä siihen liittyen useilta henkilöiltä ja varmaan vielä useampi pohtii asiaa itsekseen, omassa harjoittelussaan. En siis ole mikään varsinainen asiantuntija tässä asiassa, mutta voin hyvin kirjoittaa enemmänkin omakohtaisen kokemuksen näkökulmasta. Toivottavasti tämä tuo vastauksia ainakin osaan lukijoiden kysymyksistä.

Reiden lihakset muodostuvat kolmesta lihasryhmästä, jossa reiden takimmaiseen lihasryhmään (Hamstrings) kuuluvat kaksipäinen reisilihas (biceps femoris), puolikalvoinen lihas (semimembranosus) sekä puolijänteinen lihas (semitendinosus). Tuossa alla on aika hyvä havainnekuva näistä kolmesta lihaksesta.

Takareiden lihakset (kuva: AAOS, OrthoInfo)

Omalla kohdalla takareisi alkoi vaivaamaan joskus helmikuun puolivälissä. Silloin menossa oli aika kova treenijakso tulevaa Barkley Maratonia kohti. En ainakaan muista mitään yksittäistä treeniä, jonka jälkeen kipuilu olisi alkanut vaan enemmänkin se alkoi pikku hiljaa.

Varsinainen kipualue oli heti pakaran alapuolella, takareiden yläosassa, jossa noi yllämainitut takareiden lihakset kiinnittyvät istuinkyhmyyn. Välillä kipu säteili myös takareiden keskiosaan sekä ulkoreiden puolelle. Eniten kipua syntyi istuessa pidempiä aikoja sekä kovavauhtisemmassa juoksussa, jossa jalan vieminen pidemmälle eteen askelta ottaessa venytti juurikin kyseisiä kiinnityskohtia. Jalan venyttäminen eteen tuntui takareidessä kovalta repäisyltä jokaisella askeleella. Kevyempi juoksu ja hölkkä onnistuivat helpommin, kun jalan liike jää lyhyemmäksi, eikä varsinaista "kurottamista" eteenpäin tapahdu.

Varsinaisen herätyksen sain viikolla 19, toukokuun puolivälissä. Ensin viikolla olin Samban harjoituksissa, joissa juostiin pyramidi-harjoitus kentällä. Jälkeenpäin aikoja analysoidessa huomasin, että kilometriajat olivat lyhyissäkin vedoissa todella hitaita. Vaikka harjoituksessa ei ollut tarkoitus vetää ihan täysillä, niin ei sen pitäisi ihan noin hitaasti mennä. Toinen kovempi rypistys samalla viikolla oli viikonloppuna, kun oltiin Jussin kanssa kisaamassa Spring Adventuressa. Siellä juoksu oli todella vaikeaa ja tuo jalan kuljettu 12,5 kilsan suunnistusosuus meni läpi hölkkävauhdilla hammasta purren. Näiden tapahtumien jälkeen tilasin Sakari Oravalle ajan ja nyt kuukautta myöhemmin takareisi onkin sitten leikattu. Varsin nopeaa toimintaa, joka sopii mulle paremmin kuin epätietoisena odottelu.

Itse leikkauksessa tehtiin takareiden yläosaan runsaan 10 cm viilto, eli ei mikään tähystys. Biceps jänne on paksu mutta ei kovinkaan kireä. Sen sijaan semimembranosus jänne on turvotuksesta johtuen tavallista paksumpi ja erittäin kireä, kuin viulunkieli Oravan sanoin. Jänneosa katkaistaan osin viistoon ja vieressä kulkeva iskiashermo vapautetaan hamstring jänteistä. Jänneosan puolittainen katkaisun pitäisi tuoda lisää liikkuvuutta lihakselle.



Tyytyväisiä miehiä
Leikkauksen jälkeen ehdin vielä jutella Oravan kanssa, tai itse asiassa juttelemme vielä kolmesti ennen kuin lähdemme sairaalasta kotiin. Kunhan leikkauksesta malttaa palautua ohjeiden mukaan niin jalan pitäisi kestää harjoittelua kuten aikaisemminkin. Seuraavassa postauksessani kerron toipumisesta.

Ei kommentteja:

Treeniyhteenveto 2023

Vuotta on vielä pari päivää jäljellä, mutta tässä vähän yhteenvetoa treeneistä (päivitetty 2.1.2024). Datat tulee Polar Flown puolelta: Koko...