maanantai 13. heinäkuuta 2009

Tour de Edmonton

Viimeisen kahden viikon aikana on lenkkimaisemat tulleet suht tutuiksi Edmontonin länsipuolella. Vaikka varsinaista harjoitusohjelmaa ei vielä olekaan tehtynä olen yrittänyt saada kasaan joitakin harjoitustunteja lähinnä juosten. Rullaluistimetkin on matkassa mukana, mutta niillä on tullut kierreltyä kaupunkia ihan ulkoilumielessä. Fillaria sen sijaan ei ole tullut käytettyä kuin pari kertaa, lähinnä käydessä tuossa lahiostarilla.

Lähialuetta hallitsee Edmontonin halki virtaava Saskatchewan joki sekä lukuisat siitä erkanevat pienemmät joentapaiset virtaavat vedet.

Korkeuserot ovat lähes minimaaliset kaupungin kaduilla, mutta joenvarsilla korkeuseroa loytyy jo enemmän. Lähes poikkeuksetta joenvartta seuraa vähintaan pieni polku, jota on mukava juosta.


Välillä kapea polku muuttuu isommaksi luontopoluksi, jonka varrelle on pystytetty alueen kasveista ja eläimista kertovia opastauluja.Jossain vaiheessa luontopolut muuttuvat betonipäällysteisiksi kevyenliikenteen väyliksi, jotka kiemurtelevat joen ja sitä lähinnä olevien suurien talojen välissä. Juoksu betonilla ei aina ollut kovinkaan mukavaa jaloille ja yritinkin juosta tuossa betoniväylän vieressä nurmikolla.


Hauska yksityiskohta jalkakäytävien yhteydessä on sadevesikaivot. Ne on lähes poikkeuksetta asennettu puoliksi ajotielle ja puoliksi jalkakäytävalle. Ja muotoilu on tehty siten, ettei itse sadevesikaivon kansi erotu muusta tiestä mitenkään.


Kuivaan kesäaikaan istutetut puut vaativat päivittaista kastelua. Joissakin paikoissa tämä ongelma on ratkaistu puun rungon ympärille laitettavalla vahvalla muovisäkilla, jonka sisään laitettu vesi kastelee puun hitaasti useamman päivän ajan (tai näin ainakin itse päättelin nähdessäni alla olevan puun).

Ei siis mikaan altakasteluruukku vaan yltäkastelusäkki.

Talojen pihat ovat taalla ihan viimeisen paalle hoidetut. Nurmikot vihertavat ja nayttavat juuri vastikaan ajetuilta. Hyvin monilla pihoilla nakee suuria koivuja, joiden ylimmat oksat ovat kuitenkin lahes poikkeuksetta kuivuneet. Suuren koivun vaatimaa vesimaaraa ei ilmeisesti aina ole tarjolla ja niiden elinolosuhteet ovatkin varsin kovat.


Vaikka pihat ovat muuten huollitellun näköiset on talojen roskat usein kasattu kadun varrelle pinoihin niinä päivinä, jolloin roska-autot tulevat tyhjentämään roskikset. Tänä aikana voi tehdä vaikka mitä löytöjä katujen varsilta, kuten vaikka nämä vanhat Järvisen sukset.


Viikon 28 aikana harjoitustunteja kertyi vajaat yhdeksän tuntia, joiden aikana tuli juostua neljä lenkkiä ja arviolta 90 kilometriä. Tämän lisäksi tuli ulkoilua jokunen tunti. Täältä löytyy gps-träkki sekä kuvia yhdestä pidemmästä lenkistä. Käyttämäni tossut (New Balance 1061) jätin viimeisen lenkin jälkeen Edmontoniin, kun kilometrejä niillä oli kertynyt 973 km. Näillä tossuilla tuli juostua 651 km juoksumatolla viime talvena, 107 km Sakurassa Japanissa, 162 km Kanadassa sekä loput kilometrit omilla lenkkipoluilla.


Kaiken kaikkiaan ei lainkaan hassumpi paikka tuo Edmonton.

2 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Kävitkö katsomassa Rexall Placessa Kurrin paitaa ?

StanleyPark kirjoitti...

Valitettavasti jäi tälläkin kertaa näkemättä.

Viikko 23 ja Jukola treeniä

Viikon alkaessa Jukolaan on enää vajaat kaksi viikkoa ja edellisestä suunnistusharjoituksesta aikaa melkein kaksi vuotta. Vuoden 2016 Jukol...