sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Laura Manninen - porrasjuoksija

Polkuporinat kävi jututtamassa porrasjuoksija (ja puolimaratoonari) Laura Mannista, joka kertoi omasta harjoittelustaan ja ajatuksista juoksusta. Voit kuunnella jakson alla olevasta linkistä.
Lisäksi Laura kirjoitti blogiin mielenkiintoisen mattotreenin, jota jokainen voi soveltaa omalle tasolleen sopivaksi. Tai miksei kokeilla sitä sellaisenaan.



Nousukulmalla lentoon!

Kesän kisakalenterin tyhjentyessä hallituksen päätöksestä oli mietittävä uusi teema harjoitusten suhteen. Päädyin perinteiseen"mäkikauteen".
Ohjelmoin juoksuviikon niin että viikon kovin treeni olisi kuuden viikon ajan ns. ylämäkipyramidi sääriippumattomalla juoksumatolla.

Simppeli mutta tehokas tapahtumien kulku meni seuraavasti:
5km kevyttä verkkaa joka loppua kohti kiihtyisi tulevan harjoituksen matkavauhtiin 3:58min/km

Pyramidi itsessään näytti tältä:
Setti 1: 4-5-6
Setti 2: 5-6-7
Setti 3: 6-7-8
Setti 4: 7-6-5
Setti 5: 6-5-4

Jokaista astelukua vedetään 1min ja settien välillä 2min kävelypalautus.
Viimeisen setin jälkeen vielä kävelypalautus ja 5min hölkkä miltei kävelyvauhtia.

Tämän jälkeen juostaan vielä ns. "seurantaminuutti" jonka tarkoitus on seurata kehitystä kuuden viikon ajan: 10 asteen kulmalla pyramidin matkavauhdilla 3:58min/km tavoitteena jaksaa tuota yksi minuutti.

Ensimmäisellä kerralla jaksoin hädin tuskin 30s. Sen jälkeen sitkuttelin 40s ja ajattelin että se on parasta mihin pystyn. Tätä asiantilaa surkuttelin myös tuossa Polkuporinoiden haastattelutuokiossa joka tehtiin 4 päivää ennen mäkikauden viimeistä harjoitusta. Olin siis jo käytännössä luopunut haaveesta yhden minuutin iskukykyyn.

Yleensä tein harjoituksen perjantaisin mutta viimeisellä kerralla harjoitus jäi lauantaiaamulle 16.5. En tiedä johtuiko tästä rytminvaihdoksesta, mutta hämmästyksekseni tavoite täyttyi eli kokonainen minuutti hurahti kuin siivillä. Kehitystä tapahtui kuuden viikon aikana huikeat 100%! (Disclaimerina todettakoon vielä että niin paljon kuin punajuurishotteja olen hehkuttanut niin tässä treenissä en ulosmitannut sen potentiaalia vaan tein kaikki pyramidit ilman punajuuripiristeitä, joten kehityskäyrä on senkin suhteen täysin vertailukelpoinen :)

Kesän hölkkäkisakausi käynnistyy verkkaisesti, joten vielä ehtii hyvin ottaamaan kuuden viikon kisabuustin ja aloittaa ennätysmurskajaiset Juhannuksesta!

Treenin ohessa ehtii hyvin kuuntelemaan myös rästiinjääneet polkuporinajaksot!
Endorfiinitötsyt tulee taatusti kaupan päälle! Suosittelen!


Laura omalla kotisalilla




Ei kommentteja:

Treeniyhteenveto 2023

Vuotta on vielä pari päivää jäljellä, mutta tässä vähän yhteenvetoa treeneistä (päivitetty 2.1.2024). Datat tulee Polar Flown puolelta: Koko...