sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Vegaanista väliporinaa

Tällä viikolla julkaisimme Polkuporinoiden väliporinat jakson 4 tänä vuonna. Aiheita olisi ollut taas enemmänkin, ja toki nyt kaiken muun keskellä koronavirusasiat mietityttävät ja puhuttavat. Oheisen linkin takaa pääset kuuntelemaan jakson, jossa käymme myös visiitillä Pozo Alconissa Espanjan lomaviikollamme, ja ääneen kutsumisen voima on suuri. Kun kukkoa pyytää keskusteluun mukaan, niin hänhän lähtee.


Koronan lisäksi sivusimme tulevaa NBU-kisaa, mutta kuten todettua, sen suhteen emme voi vielä tehdä mitään päätöksiä. Emme voi emmekä halua. Kukaan ei vielä osaa ennustaa niin kauas, mikä tautitilanne on, vieläkö karanteenit ovat voimassa vai saadaanko alle 100 henkilön tapahtumia ehkä järjestää jo. Aika näyttää, nyt joudumme vaan jokainen harjoittamaan kärsivällisyyttä. Täältä YLEn sivustolta löytää hyvää infoa aiheeseen.

Kerromme jaksossa vegaaniruokavalioon siirtymisestämme enemmän. Päätimme vuoden vaihteessa kokeilla useammastakin syystä täysin ei-eläinperäistä ruokavaliota, joskin pari kertaa olemme syöneet flunssassa hunajaa. Espanjassa jouduimme pari pientä poikkeusta tekemään, kuten juomaan äyriäislientä. Mutta kotona vegaaniruokavalion noudattaminen on sujunut hyvin ja helposti. Sari epäili eniten kaipuuta kalaan, erityisesti lohen poisjättäminen mietitytti, mutta hyvin on sujunut. Emme ole päättäneet, jatkammeko tätä ikuisesti, vai teemmekö poikkeuksia aika ajoin. Aika näyttää tässäkin. Halusimme jakaa samalla muutamia meille toimivia reseptivinkkejä. Huomiona! Me emme tosiaankaan ole mitään gourmet-ihmisiä, joten reseptimme ovat hyvin arkisia, helppoja ja yksinkertaisia.

Keräsimme jotain perushelppoja vinkkejä ja reseptejä omasta arjesta. Monet ajattelevat, että ruoan täytyy olla mautonta ja tylsää, mikäli ei saa syödä eläinperäisiä tuotteita. Mutta ei se niin ole. Meille kuitenkin ruoan helppous on a ja o kiireisinä päivinä, tai treenien jälkeen ei ole aikaa tehdä gourmet-tason aterioita. Tässä kirjotuksessa emme keskity ravintoarvoihin, siitä tulee erillinen postaus myöhemmin.

Espanjassa söimme useana päivänä pastaa kasviskastikkeella, johon lisäsimme paikallisia valkoisia papuja, kun kasvisproteiinin saaminen oli siellä haastavaa. Hyvän kastikepohjan saa kuullottamalla ensin pannulla sipulia, valkosipulia, sitten lisätään papuja, herkkusieniä ja vegaanista tomaattimurskaa/kastiketta. Kun kastikkeen maustaa pienesti suolalla, pippurilla ja muilla itselle sopivilla mausteilla ja yrteillä, niin annos on tämä on hyvä. Useat valmistomaattikastikkeet ovat myös vegaanisia, ja sopivat kiireiseen arkeen.

Perusainekset
Pannulla sipulia

Helppo nopea ruoka on myös täytetyt tortillat, jonne voi laittaa kaikennäköistä vihreää, mitä kaapista löytyy, tämän vinkin opin aikanaan Vuorenpään Keijulta.

Tortilloihin hyvää pohjaa
Silloin me käytimme tortilloissa kanaa, mutta olemme muuttaneet sen nyt papukastikkeeksi. Tortillan pohjalle voi laittaa vegaanista tomaattisalsaa tai avokadopastaa. Sen lisäksi laittaa papumössöä, johon on silputti esimerkiksi sipulia, valkosipulia, papuja ja salsakastiketta. Lisäksi silputtuna avokadoa, tomaattia, kurkkua, salaatin lehtiä. Jokainen voi annostella haluamansa annoksen lämmitetyn tortillan päälle.

Game Changers sivuilta löytyy loistava mustapapu-riisipapu-burrito ohje, jota suosittelen kokeilemaan. Tätä tehtiin jo ennen vegaaniksi siirtymistä:


Täältä resepti ja lämmin suositus! Sopii hyvin ei myös vegaanille, toki kelle tahansa.

Vegehampurilaiset on maukas vaihtelu arkeen. Hampurilaisleipä voi olla vaalea leipää tai halutessaan tervellisemmän version, sen voi vaihtaa tummempaan vaihtoehtoon. Ruisleipäkin voisi toimia hyvin. 


Pihvinä käytimme Beyond Meatin hampurilaispihvejä, jotka paistetaan muutaman minuutti pannulla molemmin puolin. Kokeilimme kerran myös Lidlin omaa versiota, mutta se oli meidän makuun hieman ”heavy”. 

Hampurilaisleipä paahdetaan (uunissa, leivänpaahtimessa) kevyesti, siihen levitetään vegamajoneesia, jota löytyy jo useampaa versiota. Ketsuppi on lähes aina vegaanista, jos sitä haluaa lisätä. Sen lisäksi tomaattia, suolakurkkua, salaatinlehteä, halutessaan jopa avokadoa. Ja sitten päälle paistettu pihvi, sekä halutessa vegaanijuustoa. Oma suosikkimme on Violifen Greek and White.

Boltsit ovat yksi maukas ja helppo ateriavaihtoehto.

Löysin netistä hyvän ohjeen, jota testailin eilen ja hyväksi totesin, joskin alla oleva on hieman sovellettu versio a la Sari:

Boltsi-uunipasta mukaillen 4 annosta 
300 g (täysjyvä)pastaa
½ kesäkurpitsa
pieni sipuli
50 g kirsikkatomaatteja
400 g tomaattimurskaa
2 dl kaurakermaa (tai lisää tomaattimurskaa)
mustapippuria
ripaus suolaa
1 pkt Boltsi-pyöryköitä
100 g vegejuustoraastetta


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kypsennä pasta paketin ohjeen mukaan. Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja paahda pannulla kullanruskea pinta. Lisäsin tähän vielä hieman sipulia sipulin ystävänä. Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi. Annos pieneni jääkaapin varaston takia. Laitoin pastat uunivuokaan, lisäsin sekaan tomaattimurskaa, kaurakerman, pippuria ja suolaa. Laitoin joukkoon vihannekset sekä boltsit, hieman vegejuustoa sekaan, ja loput ripottelin päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia.

Vöner oli yksi ensimmäisiä tuttuuksia vegeilyssämme, ja välillä syötiin sitä jo vähän liiaksikin.


Sitä ollaan käytetty sekä pannulla että uuniruoissa, kasvisten, mausteiden ja riisin/pastan kanssa.

Suosikkeihimme kuuluvat ehdottomasti tofut, ja valmismarinoidut helpottavat arkea sekä tuovat makua. SoFinen tofun lisäksi maukas vaihtoehto on Jalotofun marinoitu tofu, jonka voi vaan esimerkiksi paistaa kasvisten kanssa pihveiksi pannulla, kun ensin leikkaa tofun viipaleiksi.


Kyseinen SoFinen tofu sopii hyvin kasvisten kanssa, ja wokkityyppisesti, jonka tein tällä kertaa normaalipannulla riisinuudelin kera.


Uptown's Natural tuotteet ovat olleet myös hyviä, ja niistä saa helposti herkullista ruokaa myös. Oheisen linkin takaa löytyy loistavia reseptejä.



Valmisruokiakin löytyy, tässä yksi vinkki, jota itse olemme kokeilleet.



Nyt karanteniaikana ravintolasyömiset ovat vähempiä, mutta niistäkin lisää toisessa vaiheessa. PokeBowl on aina hyvä vaihtoehto vegaanille, jos siitä tykkää. Vastaavan voi helposti tehdä kotonakin. Täältä yksi reseptivaihtoehto.



Hyviä vaihtoehtoja yllä mainittujen ohella on keitot, kasvispihvit (joiden valikoima on laajentunut, kiitos siitä)... lista on loputon, ja jatkamme vinkkien jakamista. Meillekin saa jakaa, ja mielellään jaamme sinun vinkkejä muille, sillä tiedon jakamisen voima on valtava.

Mitäs sitten kun tekee mieli makeaa ruoan päälle?

Jälkkärivaihtoehtoja hedelmien ja marjojen lisäksi on ihana Almondy kakku, suklaat, namit tai vegaaniset laskiaispullat, joita voi itsekin tehdä (vegaanipulla, mantelimassa, vegaaninen kermavaahto). Ruokatoimittajat alkavat enemmän ja enemmän ymmärtämään myös vaihtoehtoisten ruokavaliota noudattavien toiveita.



Googlaamalla löytyy valtava määrä herkullisia reseptejä! Ei kuin rohkeasti kokeilemaan.

Ei kommentteja:

Treeniyhteenveto 2023

Vuotta on vielä pari päivää jäljellä, mutta tässä vähän yhteenvetoa treeneistä (päivitetty 2.1.2024). Datat tulee Polar Flown puolelta: Koko...