torstai 25. kesäkuuta 2009

IAU World Cup 100km Belgium Torhout 2009

Kisapäivä vietettiin nukkumalla aamulla pitkään ja rentoutuen omissa majoitustiloissa. Puolenpäivän jälkeen kävimme pasta-lounaalla. Kuljetuksiin tuhraantui hirveä määrä aikaa ja syöminen jäi suunniteltua myöhemmäksi. Eipä tuolla kuitenkaan mitään vaikutusta ollut klo 20 alkaneeseen kisaan. Varmistimme pääsymme kisapaikalle pyytämällä majoituksen emäntää heittämään meidän paikalle omalla autollaan.

Kisapaikalla tunnelma oli leppoisa hengaillessamme ennen varusteiden viimeistelyä italialaisten juoksijoiden vieressä. Paikalla oli paljon väkeä, kun satasen juoksijoiden lisäksi juostiin 500 hengen voimin maratonia sekä joitakin lyhyempiä matkoja. Nurmikolla lepäillessämme IAU:n edustaja kävi haastattelemassa meitä. Muutaman nopean kysymysvastaus-parin jälkeen lähdimme jättämään vaihtokamoja hallille, jonka jälkeen tehtiin pientä verryttelyntapaista liikettä kentän laidalla.

Kisan alku meni todella helponlaisesti. Vauhti oli alussa ehkä hieman kovempaa kuin olin suunnitellut vaikka sykkeet olivat taas matalammat kuin vuosi sitten Perniössä. Juoksin yhdessä Karin ja Arton kanssa Asmon mennessä omia menojaan. Sen suurempaan jutusteluun ei ollut varaa eikä tarvetta ja matka etenikin omassa tahdissa. Sari oli huoltopisteellä D, jonka tulisimme ohittamaan kuudesti kisan aikana. Aivan tämän huoltopisteen vieressä oli myös huoltopiste E, joten tarvittaessa apuja olisi saatavilla useamminkin. Itse olin jättänyt kaikki omat juomat ja energiageelit kyseiselle huoltopisteelle D. Eli käytännössä myös järjestäjien tarjoiluihin oli turvauduttava. Ekan kierroksen pituus oli 22.9 km seuraavien neljän kierroksen pituuden jäädessä 19.3 km. Aikaa ekalla kierroksella meni 1.42.50 (4.29min/km). Ensimmäisen kierroksen aikana tuuli tuntui aika kylmältä ja mietin jo pitkähihaisen paidan laittamista päälle. Tuuli kuitenkin tyyntyi nopeasti ja seuraava kierros tuntui jo paremmalta. Kolmannella kierroksella laitoin hanskat. Toiselle kierrokselle meni aikaa 1.27.32 (4.32min/km) ja kolmannelle kierrokselle 1.32.09 (4.46min/km). Maratonin väliaika oli 3.10.22.

Ongelmat alkoivat neljännen kierroksen alussa. Jossain 65km jälkeen alkoi jaloista voimat loppua ja vauhti hidastui reilusti. En tuntenut sen suurempaa väsymystä, mutta puhti loppui jaloista kokonaan. Reidet eivät tuntuneet tukkoisilta, niissä ei vaan ollut voimaa jatkaa samalla vauhdilla. Energian loputtua ja vauhdin hidastuessa neljännellä kierroksella meinasi tulla oikeasti kylmä ennen kuin sain pitkähihaisen paidan huoltopisteeltä. Pientä apua tuli energiapatukasta ja energiajuomasta, jotka nautin noin 74 km kohdalla. Neljännelle kierrokselle meni aikaa 1.52.25 (5.50min/km).

Lähteminen viimeiselle parinkympin kierrokselle oli todella raskasta, mutta kisaa ei voinut jättää kesken. Tästä ei sen enempää jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Aikaa paloi 2.03.54 (6.25min/km) ja sijoitus putosi pelkästään tällä kierroksella 30 pykälää.

Syitä voimien katoamiseen voi olla monia. Ehkä kova alkuvauhti oli liikaa tai sitten kisaviikolla ollut parin päivän flunssakuume oli vienyt voimat. Tai ehkä tankkaus kisan aikana olisi pitänyt olla huolellisempaa heti kisan alusta lähtien. Toisaalta eipä tuo loppuaika 8.39 lopulta niin huono ole vaikka se jäikin 40 min ennätyksestä ja vähän enemmän omasta tavoitteesta tässä kisassa.

Palautuminen on ollut nopeaa tästä kisasta. Tai näin ainakin luulin aluksi. Maanantaina ja tiistaina olin fillarilla liikkeellä töissä, mutta tiistaina kotiin tullessa kroppa ilmoitti oman mielipiteensä asiasta. Illalla oli kuume noussut melkein 39 asteeseen ja edessä on ainakin pari pakollista lepopäivää. Ehkä tässä pitää vähän hidastaa tahtia. Onneksi seuraava kisa on vasta runsaan viikon päästä ;-) Silloin päästää juoksemaan viidettä osuutta "Sinister 7" kisassa Kalliovuorilla.

Muutamia kuvia tuli otettua matkalta, joten niitäkin voi katsella. Lisäksi IAU:n sivuilta löytyvät viralliset tulokset kierrosaikoineen. Myös mm. Ruotsin joukkueen haastattelu löytyy samoilta IAU:n sivuilta.

Ei kommentteja:

Elämänkestoista liikuntaa vieraidemme sanoin, Stig Heerman ja Unto Tanttu

Tämän viikon Polkuporinoissa oli mukana kaksi veteraanisuunnistajaa,  Unto Tanttu   Keravan Urheilijoista  sekä Stig Heerman  Rasti-Lukosta...