maanantai 16. kesäkuuta 2008

Jukola 2008


Vuoden 2008 Jukolan viesti suunnistettiin Tampereen Kaanaassa, samoissa maisemissa, joissa viesti käytiin vuonna 1986. Itselleni tuo vuoden -86 kisa oli vasta toinen Jukolan viesti. En ole tarkkaa kirjanpitoa pitänyt juostuista viesteistä, mutta aika paljon niitä on kertynyt.

Kuten aikaisempinakin vuosina, lähdimme kisapaikalle jo perjantaina, tarkoituksena viettää mukava telttailuviikonloppu kisan lomassa. Teltalle löysimme hienon sammalpeitteisen mäntykankaan, joka muistutti erehdyttävästi vuoden 2004 Jämi-Jukolan telttapaikkaa. Sää oli aurinkoinen ja kuiva.

Lauantai meni venlojen viestiä seuratessa, jonka jälkeen noin klo 17.30 kävimme syömässä. Illalla vielä viimeiset valmistelut viestiin ja noin puolitoista tuntia ennen starttia aloin vaihtamaan juoksukamoja päälle. Lähtönumeromme oli 1370, eli takarivissä oltiin. Siitä jos saisi hyvän juoksuvaihteen ja sopivan uran niin olisi mahdollisuudet nousta vähän paremmille sijoille ja samalla välttää suurimmat ruuhkat jatkossa. Heti startissa pääsin hyvin liikkeelle, kun kaksi edessäni ollutta paikkaa olivat tyhjänä. Lisäksi lähdin heti juoksemaan suht jyrkästi muiden välistä vasempaan laitaan, jossa toivottavasti olisi paremmin tilaa juosta. Tämä onnustui hyvin ja löysin suht vapaan juoksu-uran. Homma puuroutui kuitenkin pieneen ylämäkeen ennen K-paikkaa.

Ensimmäiset rastit ajattelin ottaa varmasti, että suunnistus lähtisi hyvin liikkeelle. Toisella pitkällä rastivälillä tein sen reitinvalinnan, että lähdin vasemmalta pitkin hiekkatietä ja polkua. Se kiersi jonkin verran, mutta samalla vältin ikävännäköisen tiheikköalueen. Tämä varmaan kannatti, koska kolmannella rastilla (2.7km väliaikarasti) olin sijalla 304, vain 4.06min kärkeä jäljessä.

Tästä eteenpäin suunnistus kulki normaalia rataa. Metsä oli todella peitteinen ja ryteikköinen. Jyrkkiä rinteitä riitti sekä ylämäkeen että alamäkeen. Nastareille löytyi todellakin käyttöä. Lisäksi reitillä oli noin puolen tusinaa todella leveiden ojien ylityksiä, joissa tyyli oli vapaa. Niissä tuli uitua ihan kunnolla ja välillä karttaa sai yrittää pyyhkiä puhtaaksi mutavedestä. Tässä rämeikössä ei potku riittänyt hakemaan ohituksia metsän puolelta vaan helpoin tapa oli edetä jonossa, sulassa sovussa. Yhden tai jopa parin suunnistajan ohitus tässä maastossa vaati todella kovaa ponnistusta. Siihen ei tänään ollut voimia.

Lopussa kisa-alueen lähestyessä ja kuulutusten voimistuessa keskittyminen herpaantui ja tein selkeän pummin neljänneksi viimeisellä rastilla. Olin omasta mielestäni juossut liian paljon vasempaan, jolloin väärälle hajontarastille tultuani lähdin hakemaan omaa rastiani oikealta. Tein aika pitkän koukkauksen oikealle ennen kuin palasin takaisin kyseiselle väärälle rastille. Siitä sitten yhden toisen suunnistajan avustamana löysin omalle rastille, joka olikin noin 40 metriä suoran edessä. Harmin paikka, aikaa kului noin 3 minuuttia hukkaan.

Lopussa maasto oli hyvää kovapohjaista metsää, jossa olisi ollut mahdollisuuksia juosta vielä kovaa. Tässä vaiheessa paukut oli kuitenkin loppu ja jouduin antamaan hieman periksi tässä vaiheessa. Muilla näytti juoksu kulkevan edelleen. Loppuaika omalla osuudella oli 1.42.53 ja sijoitus 423. Oman joukkueen sijoitus seuran historian ensimmäisessä Jukolan vistissä oli 881. Sijoitus oli todella hieno saavutus.

Ei kommentteja:

Treeniyhteenveto 2023

Vuotta on vielä pari päivää jäljellä, mutta tässä vähän yhteenvetoa treeneistä (päivitetty 2.1.2024). Datat tulee Polar Flown puolelta: Koko...