lauantai 4. tammikuuta 2020

Hallitsemmeko itse aikaamme vai hallitseeko aika meitä?

Ihaile kirsikkapuun kukkia nyt, myrskytuuli saattaa tempaista ne yön aikana mukaansa. 
— Japanilainen sananlasku


Meidän monien elämä on kohtuullisen hektistä. Vaativa työ, joka ahmaisee ison osan päivää. Arjen rutiinit. Harjoittelu. Vaikka kaikki tekeminen olisi mukavaa, sitä saattaa vähitellen kuormittua, tai yksinkertaisesti huomaa, ettei aika riitä kaikkeen.

Sivusimme väliporinoissa ajanhallinnan tematiikkaa. Kerrataan vielä lyhyesti muutamia asioita, millä voit hallita aikaasi paremmin.

Pysähdy ensin miettimään, millaista elämää haluat elää ja mihin haluat aikaa käyttää? Ymmärrettävästi elämän realiteetit ohjaavat tekemistämme, mutta emme aina voi syyttää ulkopuolisia esteitä, ettemme tee asioita, joita haluamme tehdä, ja jotka tuottavat itselle iloa.

Mieti niitä asioita, jotka ehkä kuormittavat elämääsi, ja on hyvä pohtia, ovatko ne jotain sellaisia pakko jatkaa -asioita? Käytätkö aikaa ehkä ihmisiin, jotka vievät energiaa enemmän kuin antavat? Someiletko kenties liikaa?


Seuraa ajankäyttöäsi, vaikka 2 viikon ajalta. Kirjaa ylös asiat, jotta pääset konkreettisesti kiinni siihen, mihin aikasi käytät. Nukkuminen, ruokailu, työ, työmatkat, harjoittelu, sosiaalinen elämä, some, muut harrastukset, kotityöt.. mitä kaikkea listaasi kuuluukaan. Kun olet seurannut sitä riittävästi, palaa tarkastelemaan sen sisältöä. Oletko tyytyväinen näkemääsi?

Jos haluat lähteä karsimaan asioita, mistä voit luopua? Tai voitko tehdä asioita toisin? Voiko joku auttaa sinua? Auttaako siivoja arjessa? Voitko hyödyntää kaupasta ruoan tilaamista?

Työmatkat, voitko hyödyntää treenaamista työmatkoilla? Osa matkaa juosten/kävellen/hiihtäen, jos matka on liian pitkä. Hyödynnä matkalla kaupassa käynti. Petteri Muukkonen aikanaan kertoi vieneensä talviaamuina töihin mennessään pulkan kaupan taakse piiloon ja iltapäivällä kotiin tullessaan vetävänsä pulkkaa, jossa toi perheen ruokaostokset kotiin. Tässä yksi hyvä esimerkki vaikka talvet etelässä alkavat olla sitä tasoa, ettei pulkkaa enää voi hyödyntää.

Keskity ja tee yhtä asiaa kerralla, vaikka vähemmän aikaa. E. Saarinen puhuu C15-tekniikasta luennoillaan, ja se on hyvä tapa saada asioita tehtyä.

Jotta emme aina vain haluaisi lisää, suosittelen pysähtymään niiden asioiden ääreen, jotka tuottavat sinulle iloa. Listaa asioita ensin paperille. Sen jälkeen mieti, kuinka usein teet näitä asioita. Lopuksi mieti, mitä ne maksavat. Itselleni tärkeää on hetki puolison, Mikaelin, kanssa, käydä taidenäyttelyssä, tavata hyvä ystävä. Mutta tärkeää on myös kävellä metsässä, ihailla luontoa, tuntea sammal jalkojen alla tai tuntea metsän äänet ja tuoksut.

Kun lähdet muuttamaan asioita, tee se osissa äläkä muuta kerralla kaikkea. Muista kiireessä rentoutus- ja hengitysharjoitukset auttavat, koska stressaantuneena emme toimi parhaimmillamme. Voisimmeko aloittaa heti aamun seesteisessä mielentilassa, rauhassa ja tietoisena siitä, mitä tulossa on. Kun mielemme on tasapainossa, kestämme myös paremmin elämän yllätyksiä.

Eteenpäin pääsemisen salaisuus on aloittaminen. Aloittamisen salaisuus on ylivoimaisten tehtävien pilkkominen pienemmiksi ja hallittaviksi tehtäviksi ja aloittaminen ensimmäisestä. 
— Mark Twain, kirjailija

Ei kommentteja:

Treeniyhteenveto 2023

Vuotta on vielä pari päivää jäljellä, mutta tässä vähän yhteenvetoa treeneistä (päivitetty 2.1.2024). Datat tulee Polar Flown puolelta: Koko...