torstai 19. kesäkuuta 2014

Viikko 24 ja Jukolan viesti

Viimeisin postaus on vähän myöhässä kaiken muun kiireen takia. Mutta tässä sitä nyt tulee.

Edellisen viikon harjoitukset jäivät aika vähäiselle ja niin kävi sitten tälläkin viikolla. Edellisen lääkärikäynnin jälkeen yritin viikon verran päästä poskiontelotulehduksesta eroon kotikonstein, mutta keskiviikkona piti sitten ottaa se pilleripurkki käteen ja aloittaa viikon kestävä antibioottikuuri. Päädyin siihen, että ehkä on sittenkin parasta hoitaa tauti kunnolla pois ja samalla ottaa se riski, että vajaan kuukauden päässä oleva kisa kärsii osittain pienen kolauksen antibiootin takia. Olen huomannut aikaisempien kisojen alla syödyn antibioottikuurin vaikuttavan melkoisesti mm. sykkeisiin. Ei voi kuitenkaan kuin toivoa parasta.

Alkuviikko meni rauhallisesti ulkoille. Maanantaina ja keskiviikkona kävin fillarilla töissä ja tiistaina juoksin töistä kotiin erittäin rauhallisella vauhdilla. Jalat tuntuivat yllättävän hyville. Torstaina pidin kokonaan taukoa ja perjantai meni autoillessa kohti Kuopio-Jukolaa. Lauantaina oli tarkoitus tehdä lyhyt verryttelylenkki Jukolan harjoituskartalle, mutta coachi oli sitä mieltä, että kannattaisi keskittyä paranemiseen ja odotella vaan sitä viestin avausosuutta.

Perjantaina Jukolan kisakeskukseen tullessa satoi vettä muutamaa taukoa lukuun ottamatta. Onnistuimme saamaan auton parkkiin samalle puolelle kisakeskusta, jossa telttapaikkamme sijaitsi. Teltta- ja parkkipaikat olivat pelloilla, jotka olivat jo perjantaina siinä kunnossa, että isompia asuntoautoja hinattiin traktoreilla paikoilleen pelloille. Tämä ei tiennyt hyvää, jos sade jatkuisi läpi viikonlopun. Saimme teltan pystytettyä sateessa, mutta telttapaikka muistutti enemmän mutalammikkoa siinä sateessa. Lisäksi itänaapurimme päättivät tuoda omat leiriytymistavaransa telttapaikalle suoraan autoilla kantamisen sijasta, jolloin pellot kärsivät entistä enemmän. Lopulta laitoimme oman telttapaikan ympärille narun autoilla ajamisen estämiseksi. Onneksi naapurisopu säilyi ainakin jollakin tasolla.

Oma tontti on löytynyt

Perjantaina on vielä aika hiljaista teltta-alueella

Vuokrateltat olivat vielä osa pystyttämättä.

Viikonlopun tärkein varuste - kumisaapas

Aamupalaa tekemässä teltan suojassa

Hyvää Cambridge aamupuuroa

Ja sitten kahvit ja leivokset

Tommin tilateltta - kyllä sinne mahtuu noin laiha kaveri

Jukolan kisakeskus

Legendaarinen Äänekosken sarjakuvaseura

Illalla kävimme tekemässä kisakeskuksessa hyviä ostoksia. Mukaan tarttui kahdet uudet Salomonin kengät (yhdet Speedcross kolmoset sekä S-lab ultra 3 SG) sekä Inovin Raceshell 220 takki. Tuo takki ja Speedcross tossut on tarkoitus olla kisavarusteena tulevissa pitkissä kisoissa tänä vuonna. Uudet S-labit on tarkoitettu vähän lyhyemmille lenkeille ja totuttelussa ohuempiin ja kevyempiin tossuihin. En usko pystyväni juoksemaan niillä pidempiä matkoja tai kisoja. Ainakaan vielä.

Näiden varusteiden lisäksi olen miettinyt uuden otsalampun hankkimista. Nykyiset idän-ihmeet ovat toimineet melko hyvin, mutta akkujen kanssa on ollut ongelmia. Lisäksi tuo valoteho on jotenkin riittämätön. Näillä alustuksilla tulinkin sitten hankkineeksi uuden Lumilight -otsalampun Valostoren pojilta. Olin etukäteen himoinnut tuota Lupinen X4 tai X7 lamppua, mutta olisin mielelläni halunnut päästä kokeilemaan sitä livenä ennen ostopäätöstä. Sen saatavuus kuitenkin muualta kuin netistä on aika hankalaa, joten siksi en sitä sitten hankkinut. Samalla hankin tehoakun (8700 mAh), joten nyt pitäisi valoa riittää koko yön ajaksi. Tehoakku oli etukäteen ladattu, joten otin sen sitten ensimmäiselle osuudelle.

Tällä kertaa oli Jukola ohjelmassa kaksi osuutta viimevuotiseen tapaan. Ensin eka osuus Endun joukkueessa ja sitten neljäs osuus PePon joukkueessa. Edellisen kerran olin aloittanut Kytäjällä 2010 ja sieltä oli vähemmän hyviä muistoja. Kun lisäksi Kuopio maasto vaikutti etukäteen yhtä vaativalta kuin Kytäjä, niin asetelma ei ollut ehkä ihan paras mahdollinen.

Eka osuus lähti liikkeelle todella pitkällä viitoituksella K-pisteelle. Porukka juoksi taas aivan hurjaa vauhtia alun ja siinä mukana yritin itsekin pysyä. Menoa siivitti Hornetin ylilento lähtöhetkellä. Melu oli aivan käsittämätön, mutta fiilis oli kyllä katossa.

Ensimmäinen rastiväli oli taas hurjan pitkä, 2,7 km (K-pisteeltä). Reitinvalintamahdollisuuksia oli makrotasolla tasan yksi - pitkin viivaa. Sitä toteutettiinkin sitten kiltisti jonossa juosten. Eka kilsa oli sellaista mäkeä, että se muistutti täysin koko kevään tehtyjä rymy-treenejä. Eli jyrkkää mäkeä ylös ja toiselta laidalta alas. Vähän myöhemmin maasto tasaantui ja menossa oli vähän juoksuakin mukana. Lopussa ennen rastia tuli ehkä turhaan kierrettyä oikealta tien kautta, kun suorempaankin olisi päässyt. Rasti löytyi kuitenkin hyvin. Myös seuraavat 5 rastia löytyivät suoraan. Kaikki välit olivat lyhyitä 250-400 metriä. Sen jälkeen tultiin tielle ja juomarastille.

Juomarastin jälkeen tuli eka pummi, kun kävin kolmella hajontarastilla ennen oman rastin löytymistä. Kaikki hajontarastit olivat onneksi lähekkäin, joten aikaa ei mennyt hukkaan kuin noin nelisen minuuttia. Toisaalta positio tippui siinä rytäkässä yli 200 pykälää! Loput rastit löytyivät yhtä lukuun ottamatta suoraan. Rastilla 12 tuli taas käytyä ensin yhdellä toisella hajontarastilla ennen omaa rastia, ehkä parin minuutin pummi. Lopussa ei sen suurempia ongelmia ollut. Aikaa avausosuudelle meni 1.39. Puhtaalla suorituksella siitä olisi sen vajaan 10 minuuttia voinut saada pois. Mutta niin olisi varmaan moni muukin.

Yö ei ollut läheskään niin pimeä kuin aikaisempina vuosina. Uusi lamppu toimi loistavasti vaikka sitä tarvitsi lähinnä kartan lukemiseen. Neljällä eri tehoalueella lampusta pystyi löytämään aina sopivan valotehon. Lampun saa sammutettua kokonaan pitämällä nappia pohjassa parin sekunnin ajan. Lisäksi inhottavaa vilkkuvalomoodia ei tässä lampussa ole lainkaan. Ekaa kertaa kisassa olleet lukulasit toimivat hyvin. Ne auttoivat toisaalta kartan luvussa ja toisaalta ne suojasivat hyvin silmiä risuilta. Valitettavasti unohdin ottaa lasit mukaan 4. osuudelle. Myös uusi otsalamppu toimi hyvin. Uudella tehoakulla virtaa riittää myös pitkiin juoksukisoihin. Muuten suunnistus onnistui hyvin siihen nähden, että olen edellisen kerran suunnistanut viime vuonna Kainuun Rastiviikolla. En kevään aikana ehtinyt käymään yksilläkään kuntorasteilla. Toisaalta suunnistus Jukolassa on aika erilaista kuin missään muualla. Väkeä on paljon ja yhteistyötä tehdään. Juoksemisen hankaluutta massan mukana kuvaa parhaiten varmaan Teron ajatukset matkan varrelta, kun hänen teki mieli huutaa muille edessä oleville että "juoskaa kovempaa, kuntoni laskee koko ajan".

Ekan osuuden jälkeen coachin palaute oli rehellistä ja välitöntä:


Nopea palaute from Imatran Voima on Vimeo.

Palautteen jälkeen mietin syntejä syviä ja join vähän lämmintä, mutta muuten laiminlöin varsinaisen tankkauksen. Olisi pitänyt syödä jotain isompaa ennen nukkumaanmenoa. Sain nukuttua lyhyitä pätkiä ennen valmistautumista seuraavalle lenkille. Neljäs osuus PePon riveissä sujui jo hankalammin. Alussa tuli toisella rastilla haettua pari minuuttia rinnerastia. Sen jälkeen suunnistus helpotti, mutta jaloissa tuntui olevan jonkinlaiset lisäpainot. Sen verran oli tahmeaa menoa. Ehkä tuo tankkaus osuuksien välillä olisi pitänyt hoitaa fiksummin ja toisaalta ehkä toi flunssa ja meneillään oleva antibioottikuuri painoi myös menoa. Tai sitten sitä vaan on huono kunto ja liikaa ikää. Joka tapauksessa ilman selityksiä aikaa meni 1.22.

Valmiina 4. osuudelle
Saavuttuani vaihtoon neljänneltä osuudelta pakkasimme kamat ja lähdimme saman tien ajamaan kotia kohti. Kaksi kertaa piti matkalla pysähtyä lyhyelle unitauolle vaikka ajoimme vuorotellen coachin kanssa. Taas on yksi Jukola takana, taisi olla numero 21.

Alla coachin tekemä video viikonlopun reissusta.


Jukola2014 from Imatran Voima on Vimeo.

Linkkejä:
Joukkuetulokset Endurance ja Peräkylän Ponnistus.
Omat väliajat 1. osuudelta ja 4. osuudelta.
Virallisempia Jukola-kuvia.
KopterCamin kuvaa Jukola startista:


Jukola Start 2014 - Kuopio, Finland from KopterCam on Vimeo.

Ensi vuonna sitten Louna-Jukolassa Paimiossa.

Ei kommentteja:

Viikko 23 ja Jukola treeniä

Viikon alkaessa Jukolaan on enää vajaat kaksi viikkoa ja edellisestä suunnistusharjoituksesta aikaa melkein kaksi vuotta. Vuoden 2016 Jukol...