maanantai 20. kesäkuuta 2011

Kesäkuu ja Jukolan viesti

Kesäkuun alku on sujunut levon merkeissä. Yhtään juoksulenkkiä en ole tehnyt nyt neljään viikkoon. Lonkka on tuntunut paremmalta, tosin kipuhan tuntuu vain juoksun yhteydessä. Korvaavana liikuntana on toiminut pyöräily, jota on tullut tehtyä jonkin verran lähinnä työmatkojen yhteydessä. Mitään hauskaa puuhaa ei tämä loikoilu ole, kun on tottunut liikkumaan päivittäin.

Kesäkuun alussa tehtiin lomareissu New Yorkiin. Se oli ensimmäinen reissu moneen aikaan, kun matkalla ei ollut yhtään (juoksu)kisaa. Lenkkikamat oli kyllä pakattu mukaan, mutta päivät venyivät sen verran pitkikisi, ettei niiden lisäksi enää tehnyt mieli käydä juoksemassa. Tälle reissulle olimme googlanneet etukäteen muutamia hyviä urheilukauppoja. Yhtenä parhaista oli varmasti Paragon Sports, joka sijaitsee 867 Broadwayllä, Manhattanilla. Tavaraa löytyy kolmessa isossa kerroksessa, joten aikaa kannattaa varata runsaasti. Täältä voisi ostaa melkein mitä vaan ja rahaa voisi saada kulumaan kassikaupalla. Itse hankin täältä varusteita syksyn UTMB:tä varten. Mukaan tuli niin uusi juoksureppu kuin jossain määrin vettä hylkivät ultrakevyet juoksuhousut. Lisäksi mukaan tarttui sekalaista pikkusälää, mm. energiapatukoita ja geelejä. Muista liikkeistä tuli ostettua yhteensä kolmet lenkkarit. Uutena merkkinä ostin North Facen maastokengät, jotka tuntuivat hyviltä ainakin kaupan tasaisella lattialla. Metsään en näillä ole vielä ehtinyt.

Jukolan viestissä oltiin Endurancen joukkueella mukana nyt neljännen kerran. Porukka on joukkeessa vaihdellut vuosien aikana jonkin verran, mutta perusrunko alkaa hahmottua. Neljän vuoden aikana Endurancen joukketta on edustanut yhteensä 14 eri suunnistajaa. Tällä kertaa koko joukkeen suoritus oli tasaisen varma, eikä kenellekään sattunut yhtään isompaa pummia. Tuloksena oli kautta aikojen paras loppusijoitus, 586.

Oma suoritus oli aika kaksijakoinen. Takana ollut neljän viikon juoksutauko ja epävarmuus lonkan kunnosta eivät olleet paras mahdollinen lähtökohta kisaan. Perjantaina tehty koelenkki Jukolan harjoitusmaastoon sujuivat suht ok vaikka erityisesti tuo juoksemattomuus tuntuikin omassa tekemisessä. Lenkki ei ollut järin herkkää, enkä tietysti sitä oikein odottanutkaan. Itse kisa meni suunnistuksen osalta hyvin. Koska sekä jalka että kunto eivät mahdollistaneet paljoa hölkkää kovempaa juoksua niin suunnistuksessa ei sitten pahoja pummeja tullutkaan. Lopussa rastille 19 tullessa juoksin normaalisti uraa pitkin, mutta rastille tullessa koodi oli väärä. Se olikin jo rasti 20 (#55), joten paikallistaminen onnistui heti. Harmillisesti TV ikuisti juuri tuon vaiheen. Jouduinkin siitä sitten paikkaamaan takavasemmalle 150 metriä hakemaan rastia #19 ja sitten taas takaisin rastille 20. Viimeiselle rastille tultaessa tulin ensin rastille 222, josta lyhyt korjaus omalle rastille 111. Kaikki muut aikaisemmat rastit onnistuivat hyvin eikä niiden osalta voi laskea yhtään hukka-aikaa. Yhteensä noiden kahden rastin etsimiseen voi laskea pummia noin 4 minuuttia.

Juoksun osalta tuo kisa ei sitten ollutkaan mikään varsinainen riemuvoitto. Juoksin jo alusta lähtien tuota lonkkaa varoen. En halunnut rasittaa sitä yhtään enempää kuin mitä oli tarvetta. Kaikki isommat loikkimiset piti tehdä todella rauhassa. Kunto riitti hyvin sellaiseen rauhalliseen menoon. Ylämäissä jaksoi juosta ja jopa ohitella porukkaa siellä missä se oli edes jotenkin mahdollista. Mutta esimerkiksi tie- tai polkupätkillä joutui tasoitusta antamaan muille suunnistajille. Tilannetta kuvaa hyvin viimeiseltä rastilta vaihtoon kulunut aika. Meikäläisen loppukiri (287 m) kulki huimalla 5.17 kilometrivauhdilla. Se oli 1225. paras aika kolmannen osuuden suunnistajien joukosta. Sijoitus tippui kahdeksan pykälää tuolla matkalla.

Koska lonkka ei vielä kuukauden juoksutauon jälkeenkään ole siinä kunnossa, että sillä voisi aloittaa täysipainoista harjoittelua, täytyy harjoittelun osalta vielä pitäytyä ainakin tuosta juoksemisesta. Tosin tuon Latvian 24h rogaining kisan osalta pitää kohta tehdä päätöksiä, jotta ehtii tehdä ajoissa vaadittavia peruutuksia  matkojen suhteen. Tällä hetkellä tuo reissu ei näytä kovinkaan hyvältä. Tästä syystä tällä viikolla on tarkoitus tehdä pari testilenkkiä, joiden pohjalta sitten tehdään päätös. Latviaan on aikaa nyt vajaat viisi viikkoa.

Ei kommentteja:

Viikko 37 ja juoksutaukoa

Ensimmäinen työviikko loman jälkeen takana ja arki on palannut kuvioihin täydellä voimalla. Arki on hyvästä, rytmi ja aikataulu ovat totutu...